• Novinky

            • Školský guláš

            • Deň detí sme oslávli na našej škole netradične - deti aj učitelia strávili v škole celé popoludnie a rodičia sa pridali tiež! Neboli po škole, ani na rodičovskom združení, ale prišli si spolu vychutnať školský guláš a vytvoriť pekné spoločenstvo. Mladšie decká sa vybláznili pri programe Mira Jila, starší žiaci zas poslúžili pri vydávaní stravy a nápojov, alebo maľovaní na tvár. Rodičia mali bohatý priestor sa lepšie spoznať, pozdieľať, neformálne porozprávať s učiteľmi aj medzi sebou navzájom. Krásne spoločenstvo požehnal aj dobrý Pán výborným počasím :) Možeme len dodať, Bohu vďaka za všetko!

              Ďakujeme rade rodičov za organizáciu a každému kto pridal svoje ruky k spoločnému dielu. 

            • Vernisáž Mateja Krnáča

            • Vážení  rodičia,

              dovoľujeme si Vás pozvať na výstavu obrazov, nášho žiaka zo špeciálnej triedy Maťka Krnáča, ktorá sa bude konať v utorok 13.6. od 14.30 do 16.30 hod. na 1.poschodí v budove našej školy. Niektoré vystavené obrazy si  budete môcť aj zakúpiť, prípadne podporiť nášho umelca dobrovoľným príspevkom na kúpu výtvarného materiálu. Ako môžete vidieť na fotke, Matej sa na vernisáž pripravuje veľmi svedomito!

              S úctou organizátori

            • Mimoriadny úspech našej žiačky

            • Žiačka našej školy Rebeka Lubellan z 3.A  sa už niekoľko rokov venuje modernej gymnastike.

              V dňoch 3.-4.6. 2023 sa v mestskej hale v Nitre konali Majstrovstvá Slovenska v modernej gymnastike jednotlivkýň 2023. Rebeka Lubellan si vybojovala titul Majsterky SR, kategória C, ročník 2014. Zároveň obsadila prvú priečku v zostave so švihadlom a prvú priečku v zostave s obručou. 

              Rebeke zo srdca gratulujeme a prajeme ďalšie úspechy a radosť zo športu!

              Veľmi sa tešíme, že máme na našej škole takýto talentovaných a všestranne zameraných žiakov!

            • Rozprávkový výlet Habakuky

            • Žiaci 2.B si Medzinárodný deň detí užili na školskom výlete v rozprávkovom lese Habakuky na Donovaloch. Počasie im tiež vyšlo a tak si deň plný zážitkov a rozprávkových bytostí vychutnali naplno. Navštívili Perníkovú chalúpku aj uja Zvončekára, dokonca ich v lese nastrašila aj ježibaba!

              Druháci všetky nástrahy, ale aj úlohy zvládli a odnášajú si plno spoločných zážitkov a zábavy. 

            • Otvorenie výstavy Nenápadní hrdinovia

            • Dnes bola symbolickým aktom otvorená výstava Nenápadní hrdinovia. Výstava komixových grafík dokumentujúcich život dvoch nenápadných hrdinov Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla je umiestnená na vonkajšom plote pred budovou školy. Pri slávnostnom otvorení boli prítomní p. František Neupauer - iniciátor celej výstavy, vdp. Gabriel Brendza, dekan farnosti Banská Bystrica mesto, ako aj vedenie školy. Krátko sa prihovorili zhromaždeným žiakom vyšších ročníkov a vysvetlili celú iniciatívu aj posolstvo svedectva viery tých dvoch nenápadných hrdinov. Neskôr mali žiaci 8. a 9. ročníka možnosť podrobnejšie si vypočuť životnú skúsenosť a odhodlanie Silvestra Krčmérycho a Vladimíra Jukla.  Otvorenia výstavy sa zúčastnili aj zástupcovia médií. Výstava je prístupná širokej verejnosti a k preliadnutiu bude k dispozícií do 30.júna 2023. 

            • Olympijský festival deti a mládeže

            • Dňa 23.5. 2023 sme sa zúčastnili olympijskeho festivalu deti a mládeže v mesta B. Bystrica v priestoroch Golianovej školy.  Chlapci 9 ročníka išli s malou dušičkou na florbalový turnaj a nakoniec bojovali o 3 miesto so ZŠ Spojová. Žiaľ po samostatných nájazdoch sme obsadili 4 miesto. Mladší chlapci  nepostúpili  v malom  futbale zo skupiny,ale veľmi si ceníme víťazstvo nad športovou školou Golianová. Chlapci ďakujeme, sme na vás hrdí. 

            • Púť našich mladých k bl. Anke Kolesárovej

            • Dňa 17. až 18. mája putovali naši ôsmaci a deviataci k rodisku bl. Anky Kolesárovej až na krajný východ Slovenska do Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. O púti sa hovorí, že najpodstatnejšia jej časť je práve putovanie, cesta do cieľa, ktorá prináša pútnikovi obetu, odriekanie a mnohokrát aj veľkú fyzickú námahu. Presne takáto bola ja naša cesta, keďže sme putovali vlakom s niekoľkými prestupmi, či dokonca sa nám pritrafila aj vlaková výluka. V metropole východu nás prekvapil dážď, ale ani to neubralo na správnej atmosfére putovania. S našimi batohmi sme si prezreli centrum Košíc.
              Do Vysokej nad Uhom sme dorazili až podvečer, kde nás už čakali tzv. tímaci - mladí dobrovoľníci pútnického pastoračného centra pre mladých s názvom Domček. Po výbornej večeri a ubytovaní bol ešte večerný program. Svätú omšu odslúžil otec Pavol Hudák, ktorý sa našim mladým prihovoril. Na ďalší deň sme pokračovali v  prehliadke dediny, kde bl. Anka Kolesárova prežila svoj život. V kostole sme si uctili jej relikvie, pripomenuli jej významné momenty života a po svätej omši sme sa premiestnili na cintorín, kde je miesto jej odpočinku. Silný moment pri jej hrobe bola výzva minúty ticha s modlitbou za naše osobné prosby.
              Toto miesto, kde na každom kroku cítiť našu sväticu, bolo veľmi premodlené. Svedčia o tom aj nedávne zázraky a uzdravenia na príhovor bl. Anky Kolesárovej. Dielo Božie rastie a sami mladí sa tu nestíhajú čudovať. Okrem Domčeka pribudli pastoračnému centru aj ďalšie tri domy hneď poblíž. Je tu možné sa ubytovať. K Domčeku sa ešte buduje veľká prístavba pre mladých. Pán sa stará, aj keď mnohí nechápu ako je to možné. Veríme, že naši mladí tu zažili spoločenstvo a prijatie. A aj keď len zasievame semienka a žatvu možno neuvidíme, modlíme sa, aby v našich mladých vyrástlo múdre, milujúce, úprimné a čisté srdce na príhovor bl. Anky Kolesárovej. Toto bol aj úmysel našej púte. Pán vidí náš výstup hore. Ten výstup nikdy nie je bez zmyslu a odmeny. Pane, ty neopúšťaš tých, čo ťa hľadajú. Ďakujeme za túto možnosť byť Tvojimi pútnikmi.

            • Zbierame použité batérie so Šmudlom

            • Naši prváci sa zúčastnili zaujímavého ekovýchovného programu zameraného na triedenie a recykláciu elektroodpadu a teda hlavne batérií. Program má názov Zbierame použité batérie so Šmudlom. Okrem Šmudla sa deti skamarátili aj s Čistuľkou. Obidvaja porozprávali deťom zaujímavé veci o triedení odpadu a hlavne o batériách, naučili ich ako majú batérie správne triediť, prečo batérie nemôžeme vyhadzovať do obyčajného smetného koša a už vôbec nie do prírody.

              Naša škola začala spoluprácu s firmou SEWA, ktorá sa zaoberá likvidáciou použitých batérií a elektroodpadu. Pre nás to znamená, že máme možnosť zbierať použité, nefunkčné, vybité, poškodené batérie a nosiť ich do školy – vhodiť ich do veľkého priehľadného valca označeného logom firmy, ktorý sa už teraz nachádza na 1. poschodí na viditeľnom mieste. Po naplnení toho valca sa firma SEWA postará o ich odvoz na správne miesta.

              Batérie obsahujú toxické látky ako olovo, kadmium a nikel. Ak batérie skončia v zmesovom komunálnom odpade (čierny kontajner) dostanú sa na skládku, kde pôsobením poveternostných vplyvov ako je slnko, dážď, mráz, prichádza k narušeniu obalu batérie a uvoľňovaniu nebezpečných látok do okolia. Jedy prenikajú nielen do ovzdušia pôdy a vôd, ale spôsobujú aj kontamináciu potravín. Niekoľkoročná konzumácia toxínov spôsobuje rozvoj chronických chorôb, ako sú alergie, dýchacie problémy, neplodnosť a onkologické ochorenia. Takže okrem toho, že pomáhame životnému prostrediu sa zapájame aj do súťaže o malé, no zaujímavé ceny.

               

            • Beseda o Mexiku a Guadalupe

            • Na hodinu geografie do 9.A prišiel porozprávať o svojich potulkách po Mexiku vdp. otec dekan Peter Štaroštík z Banskobystrickej katedrály. Naši deviataci mohli počuť o tejto krajine priamo z úst pútnika, ktorý navštívil nielen hlavné mesto Mexiko, ale aj najvačšie pútnické miesto na svete Guadalupe. Dozvedeli sme sa, prečo je Guadalupe výnimočné a ako si Panna Mária získala srdcia aztéckych mexičanov. Na hodine nemohli chýbať ani suveníry ako napríklad slávne sombrero, obraz Guadalupskej Panny Márie, či tradičná chilli omáčka. Ďakujeme za pekné svedectvo a tešíme sa na ďalšie stretnutia o potulkách svetom s pánom dekanom v našej škole.

            • Koncert americkej vojenskej kapely

            • Dnes sme mali vzácnu návštevu americkej vojenskej skupiny Touch´n go, ktorá patrí do amerických leteckých síl. V rámci našej spolupráce s americkým veľvyslanenstvom kapela zahrala pre žiakov 2.stupninám skvelý koncert, ktorý sme si všetci užili. Deti mali pre nech prichystané aj veľké množstvo zvedavých otázok v anglickom jazyku. Okrem konverzácie si mohli na živo počuť originálny americký prízvuk.

              Skupina Touch´n go cestuje teraz po celom Slovenskom v rámci Amerických Dni na Slovensku. 

            • Triedne hody deviatakov

            • Deviataci oslávili svoje posledné triedne hody na našej škole. Na sviatok svojho patróna sv. Dominika Sávia boli účastní sv. omše a následne triedneho programu. Spoloční čas si veľmi užili a upevnili vzájomné vzťahy. 

            • Škola v prírode – Chata Kollárová Ostrý Grúň

            • Naši štvrtáci a šiestaci sa zúčastnili štvordňového pobytu v prírode, mimo svojej rodiny, svojich najbližších, svojho komfortu a čo asi najviac pocítili, tak aj mimo sociálnych sietí. No zvládli to, zvládli sme to všetci - žiaci, pedagógovia, animátori i kuchárky. Určite sme si oddýchli a  načerpali sily i čistý vzduch do nasledujúcich dní.

            • Medovníky pre mamičku

            • Takto pečú prváci, bude to darček pre mamičku, nech si pochutí na sladkom srdiečku. A takto nám tu voňajú medovníky aj v máji :)

            • Ako vychovať deti s mobilom v ruke?

            • Pred digitálnou dobou dnes neunikneme. Ako sa v nej zorientovať a aký výchovný postoj zaujať? Kedy sú deti pripravené na vlastný mobil? Čo hľadajú na TikToku? Ako sa spoločne baviť o nástrahách internetu? Aj na túto tému vás pozývame sledovať posledné RODIČKO v tomto školskom roku. Sledujte nás vo štvrtok 11.5.2023 v čase 19:00-20:30 na tomto linku: https://sbb.sk/rodicko/

              Barbora Okruhľanská je z projektu DIGITÁLNI RODIČIA, ktorého podstatou je vzdelávať rodičov a učiteľov o najnovších trendoch v online prostredí a moderných technológiách. Cieľom je priblížiť im svet ich detí, aby ho nielen lepšie pochopili, ale boli v ňom aj správnymi sprievodcami vo výchove. S manželom a dvomi deťmi žije v Košiciach, kde vedie digitálnu a eventovú agentúru PS:Sunrise. 

            • Spevácke úspechy

            • V Novej Bani sa dňa 20.4.2023 uskutočnilo diecézne kolo súťaže Spievajme Pánovi. Súťažili najlepší speváci z cirkevných škôl z Banskej Bystrice, Žarnovice, Novej Bane, Zvolena, Levíc, Novej Dediny a Banskej Štiavnice. 

              Celkovo sa súťažilo v 4 kategóriách, súťažiaci spievali 2 piesne - jednu kresťanskú a jednu ľudovú. Žiačky našej školy pod vedením p. učiteľky Magdalénky Kartáčovej mali zastúpenie vo všetkých kategóriách a dokonca získali aj pekné umiestnenia:

              - v 1.kategórii - 1.miesto Terezka Budayová (3.ročník)

              - v 2.kategórii - 2.miesto Lucia Šajgalíková (5.ročník)

              - v 4. kategórii (skupinky) - 3. miesto - Chiara Lafférsová, Dominika Iskrová, Lucia Šajgalíková (5.ročník) a Laura Karkalíková (6.ročník)

              - v 3.kategórii sa ešte zúčastnila Karin Pávová (8.ročník). 

              Všetkým speváčkam gratulujeme k dosiahnutým výsledkom!

            • Ďalšie eko aktivity

            • V ramci Dňa zeme sa ôsmaci v spolupraci s Americkou ambasádou a American spaces Slovakia zapojili do upratovania nádvorie Štatnej vedeckej knižnice. Sadili rastliny, kvety aj upravovali trávniky a ďalšie porasty. Že to ôsmakom išlo od ruky môžete vidieť aj na fotkách. 

            • Deň narcisov

            • Vrámci Dňa narcisov prebiehala na našej škole zbierka na podporu Ligy boja proti rakovine. Animáciu zbierky si zobrali na starosť žiaci špeciálnej triedy, ktorí prišli do každej triedy s pripravenou pokladničkou aj propagačnými materiálmi. Bokom nezaostali ani naši najmladší škôlkari, ktorých na tému scitliveli pani učiteľky :)

              Vďaka Vášmu príspevku sa podarilo na našej škole vyzbierať  sumu 156,49 eur pre chorých na rakovinu.

            • Deň Zeme na 1.stupni

            • V piatok na Deň Zeme naši prvostupniari, ich učiteľky a aj žiaci špeciálnej triedy našej školy podporili našu Zem spoločnou pesničkou, spoločnou gratuláciou, vyhrnutými rukávmi a spoločným prísľubom ochrany a starostlivosti o ňu. Každý žiak i učiteľ si vystrihol obrys vlastnej ruky a symbolicky tieto ruky nalepili na stenu - jednu vedľa druhej vo vzájomných dotykoch ako symbol vzájomnej jednoty, jedného spoločenstva, ktoré dokáže spoločne viac. Spojili sme ruky pre našu Zem, začali sme triediť papier a plast do vlastnoručne pripravených nádob a chceme toho urobiť ešte oveľa viac. Spoločne to dokážeme a ochránime našu Zem aj pre budúce generácie.

            • Deň Zeme v znamení brigády

            • Viac ako 200 rúk sa zapojilo do Jarnej brigády našej školy, kde sme spoločne skrášlili areál - kosilo sa, upravila sa zeleň, pribudli v školskej záhrade vyvýšené záhony aj mini pódium na vyučovanie vonku, upravilo sa aj okolie pieskoviska. Tešíme sa z veľkej účasti a pekného spoločenstva pri práci!

            • Zápis do materskej školy

            • Milí rodičia budúcich škôlkarov, 

              dávame vám do pozornosti bližšie informácie k zápisu do našej materskej školy. Viac informácií o potrebných dokumentoch nájdete aj na podstránke Materská škola :) 

              miesto: Materská škola, Dom Božieho milosrdenstva

                              Ul. T. Andrašovana 44                                            

                              974 01 Banská Bystrica – Belveder

              dátum: 5mája 2023

              čas:     14.00 – 17.00 hod.

              Tešíme sa na vás!

      • Prihlásenie

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
        • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
        • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
        • 00652709
        • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
    • Staňte sa naším fanúšikom