• Novinky

            • Deň otvorených dverí

            • Ak je pre vášho budúceho prváka naša škola veľkým tajomstvom, pozývame vás 21.3.2024 na Deň otvorených dverí. Radšej raz vidieť ako stokrát počuť!

              V čase od 9. 00 do 11.30 hod. bude možnosť zúčastniť sa na otvorených vyučovacích hodinách v triedach 1. stupňa a okuknúť si náš vzdelávací proces z blízka.

              V tomto čase bude možnosť komunikovať s vedením školy a prezrieť si priestory na vzdelávaciu, záujmovú a športovú činnosť. Rodičov, deti (a nielen budúcich prvákov) srdečne pozývame.

            • Pôstny koláč pre Marys meals

            • Od utorka bolo cez veľkú prestávku pri akvárku husto. Naši šiestaci sa rozhodli upiecť koláče a iné pochutiny, ktoré sa počas prestávky predávali za dobrovoľný príspevok. Legendy hovoria, že aj pán učiteľ Čiernik si prišiel na svoje, keď vykúpil za náruč pizzových slimákov :D. Za prvý týždeň sa vďaka vašej štedrosti pri kúpe aj nasadeniu pri pečení vyzbieralo neuveriteľných 387€ čo zabezpečí jedlo pre 17 detí na celý školský rok. Tešíme sa, že aj toto je konkrétny prejav ako učiť deti solidarite s chutobnými a hladujúcimi. 
              Pôstna aktivita pokračuje ešte budúci týždeň od UTORKA - kto by mal chuť a možnosť upiecť doma nejaký koláč, prineste ho p. učiteľke Minkovej, alebo žiakom 6.A v utorok ráno. ĎAKUJEME!

            • Orientačné dni pre šiestakov

            • Naši žiaci zo 6.A ešte v priebehu januára absolvovali zážitkový program Orientačných dní. V saleziánskom stredisku v Sásovej si spoločný čas užili naplno aj s triednou pani učiteľkou Minkovou. Veríme, že tri dni plné spoločných aktivít, reflexie, spolupráce a vzájomného spoznania sa mimo školských lavíc prinesú kvalitu aj do ich vzájomných vzťahov v triede. 

            • Zapoj sa do pôstnej výzvy!

            • Naši šiestaci sa rozhodli zorganizovať Pôstnu výzvu pre Marys meals. Myšlienka je to jednoduchá - stačí sa zapísať na plagát pri ich triede a priniesť napečený koláčik. Počas veľkých prestávok od utorka 5.3 do piatka15.3. si ho všetci žiaci môžu zakúpiť za dobrovoľný príspevok 0,30€. Ak sa rozhodnete zapojiť, prineste prosím trvanlivé resp. suché koláče (chladnička nebude zabezpečená!). Viac info u žiakov 6.A a p. učiteľky Minkovej.

              Vyzbierané peniažky poputujú na nasýtenie detí v rozvojových krajinách. Vedeli ste, že len 22€ je potrebných na nasýtenie 1 dieťaťa počas 1 celého školského roka?  Viac o Marys Meals sa dočítate https://marysmeals.sk/.

            • Korčuľovanie prvákov

            • Naši najmenší dokázali, že ich nič nezlomí. Na jeden pracovný týždeň vymenili školské tašky, zošity, učebnice a svoju triedu za batohy, korčule a veľkú ľadovú plochu. Naozaj dokázali, že sú veľkí bojovníci, odvážlivci, vytrvalci a popasovali sa s nie ľahkou úlohou. Veď stáť na ľade na korčuliach, následne korčuľovať a dokonca hrať hokej s naozajstnou hokejkou a pukom – klobúk dolu. Zvládli to naozaj všetci. Tešíme sa, že máme možnosť rozvíjať sa aj týmto smerom.

            • Výsledky Všetkovedka

            • 28.11. sa konala súťaž o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími - VŠETKOVEDKO.

              Aj žiaci 1. stupňa našej školy sa do nej úspečne zapojili, ba čo viac, umiestnili sa na vynikajúcich miestach. Svoju múdrosť preukázali s najlepším umiestnením Monika Pirochová z 2.B a Maroš Obšajsník z 3.A.

              Ostatní umiestnení sa tešili z pekných cien a diplomov.

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Máme postupujúcich 😊. Veľmi sa tešíme, že opäť aj tento rok máme úspešných postupujúcich recitátorov. Naša Hanka (5. ročník) a Terezka (4. ročník) sa predviedli na okresnom kole recitačnej súťaže HK a výsledok je jasný – postupujú do krajského kola tejto súťaže. Držíme palce.

            • Moja planéta

            • Aj tento rok sme dostali ponuku tvoriť 3D tvorbu v súťaži Moja planéta. Naša planéta bola tvorená posledné týždne spolu s učiteľmi našej školy na Výtvarných výchovách. Spoločné dielko budete môcť vidieť v SC Europa do 1.marca 2024. A Boh videl, že všetko je dobré...

               

              Na začiatku bola všade tma. Boh nám stvoril svetlo a oddelil deň od noci, aby sme mali čas pracovať i odpočívať...Stvoril na Mojej planéte nebo, more, všetky rastliny i zvieratá dokonale. Potom stvoril človeka. Siedmy deň vďačil, tešil sa zo všetkého dobrého a odpočíval...

              Moja planéta je Dar dokonale stvorený. Chcem si ho chrániť ako len viem. Veď všetko, čo tu mám

              je dobré...

                                      žiaci ZŠ s MŠ Š.Moysesa, B.Bystrica

            • Návšteva TV Lux

            • Prváci z 1.A vrámci popoludňajšieho klubu navštívili priestory bystrického štúdia TV Lux. Vďaka ochotným technikom si mohli vyskúšať moderovanie aj samotné točenie a obsluhu profesionálnej kamery, či zvukovej techniky. Niet divu, že deti exkurzia nadchla a už uvažujú o práci v našej kresťanskej televízií.
              Ďakujeme za túto možnosť privoňať s prvákmi k reálnej tvorbe mediálnych obsahov aj zákulisia televízie.

            • Namiesto polročných prázdnin

            • Od minulého roka Ministerstvo zrušilo polročné prázdniny. Smútok a rozčarovanie detí, ale aj učiteľov, ktorí túžili po predlženom víkende ostal nepovšimnutí. Aby sme to spolu nejako zvládli a zároveň aj mentálne ukončili polrok, pani učiteľky v ŠKD vybavili pre deti kino s filmom Willy Vonka v Cinemax. 

              Žiaci druhého stupňa si užili koncert rapovej skupiny Towmeot v školskej telocvični. Okrem hodnotnej hudby s textami o viere a Bohu, ktorá strhla chlapcov aj dievčatá, ponúkli 3 rapperi aj svoje osobné svedectvo obrátenia. Povzbudili deti k hlbokému a autentickému vzťahu s Bohom a žiakom ukázali že vieru možno prežívaj aj moderným a pútavým spôsobom v dnešnom svete. 
              Ďakujeme zodpovedným učiteľom a vychávateľkám, ktoré pripravili pre deti hodnotné ukončenie školského polroka.

            • Triedne hody sv. Jána Bosca

            • Sv.Jana Bosca si vybrali naši siedmaci a jeho sviatok oslávili v školskej kaplnke. Po slávení sv. omše, pri ktorej im pán kaplán aktualizoval život dona Bosca a povzbudil ich jeho príkladom nasledovala vytúžené aktivity v telocvični. Po výdatnom cvičení siedmaci vytvorili spoločenstvo aj pri chutnom pohostení a dobrotách, ktoré sami priniesli či napiekli.

              Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli pri prípravách tohto dňa.

            • Hlasovanie za najlepšieho športovca BB

            • Drahí rodičia,

              mesto Banská Bystrica vyhlásilo anketu "Najlepší športovci mesta".  Medzi mnohými úžasnými a obdivuhodnými športovcami je aj žiačka našej školy Rebeka Lubellan, ktorá minulý rok získala významné ocenenie. Na Majstrovstvách Slovenska v modernej gymnastike jednotlivkýň Rebeka Lubellan vybojovala titul Majsterky SR, kategória C, ročník 2014. Zároveň obsadila prvú priečku v zostave so švihadlom a prvú priečku v zostave s obručou. Keďže je súčasťou našej školskej rodiny, radi by sme ju a aj jej tím podporili v hlasovaní a tak ocenili jej húževnatosť a talent. Budeme radi, ak sa ku nám pridáte. Hlasuje sa v kategóriách jednotlivec (Rebeka Lubellan) a kolektív (Fit and Fun Banská Bystrica) a to do 12.2.2024 na tomto linku:

              https://rb.gy/b6fneq

              Ďakujeme 

               

              Pre viac info:

              https://www.bystricoviny.sk/titulka/nominacie-v-ankete-najlepsi-sportovci-mesta-banska-bystrica-za-rok-2023-mozno-posielat-do-15-januara-2024

            • Školské kolo geografickej olympiády

            • Dňa 19.1. prebehlo na našej škole školské kolo Geografickej olympiády. Za piaty ročník sa najlepšie umiestnili na  1. mieste Terézia Hajkovská, na 2. mieste Lukáš Ďuriančík, na 3. mieste Lukáš Kapusta. Za šiesty a siedmy ročník postupujú ďalej z 1. miesta Peter Kapusta, z 2. miesta Anna Tománková a z 3. miesta Matej Jaraba. Za najstaršiu kategóriu žiakov 8. ročníka postupujú z 1. miesta Dária Bicianová, z 2. miesta Viktória Monišová a z 3. miesta Martin Moncoľ. Víťazom blahoželáme za ich výborné výkony a držíme palce v okresnom kole, kde budú reprezentovať našu školu.

            • Darujte nám 2% z dane

            • Milí rodičia a sympatizanti školy,

              aj vy rozmýšľate nad tým, kde poukázať svoje 2% z dane?

              Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na našej škole a mať tak účasť na nových aj tradičných aktivitách, ktoré plánujeme (pozri infografiku).

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Potrebné tlačivá nájdete na podstránke 2% 

            • Potreby a želania - správne rozhodnutia

            • Naši najmenší, teda naši prváci sa celý jeden deň venovali peniazom, presnejšie eurám. Učili sa poznávať mince i bankovky, počítali mince i niektoré bankovky, vyrábali si vlastnú peňaženku do ktorej si vložili makety peňazí a hrali sa na obchod. Rozprávali sa aj o sporení. A v neposlednom rade sa snažili pochopiť rozdiel medzi potrebami (potrebujem) a želaniami (chcem) a pri tom im pomáhala rozprávka O zlatej rybke. Tiež si zahrali divadielko O rybárovi a zlatej rybke a každý dostal možnosť vysloviť svoje tri želania, ktoré si potom aj nakreslili. Veríme, že pomalými krôčikmi a zábavnými aktivitami sa aj naši najmenší môžu postupne stávať finančne gramotní 😊.

            • Posvätenie tried

            • V pondelok 8.1 sme odštartovali vyučovanie v novom kalendárnom roku posvätením tried (ale najmä žiakov, ktorí ich obývajú) aby im učenie a získavanie nových vedomostí a zručností bolo aj na posvätenie :) 

            • Ako sa varí vianočný punč?

            • Tak to dnes zisťovali žiaci siedmeho ročníka na hodine slovenského jazyka. A zároveň popri varení sa učili ako napísať opis pracovného postupu. 

              O tom, že sa im podarilo navariť skvelý punč, svedčil prázdny hrniec. A o tom, či napísali dobrý recept, sa môžete presvedčiť vy všetci, ktorí sa rozhodnete podľa ich návodu si doma punč urobiť. Niektorí žiaci na konci hodiny prichádzali aj s vylepšeniami, čo sa dá na ňom zmeniť, ale tajomstvá šéfkuchárov vám už neprezradíme ;-)  Avšak, ak by ste si chceli svoj vianočný nealkoholický punč navariť doma, siedmaci vám sprístupnili recept, ako to môžete urobiť ;-) 

               

              VIANOČNY PUNČ

              4 vrecúška čaju

              2 pomaranče

              2 jablká

              6 kvapiek aromatického rumu

              1 vrecúško klinčekov

              300 g cukru

              2 l pomarančového džúsu

              1 l vody

              1 balíček škorice

              POSTUP 

              Do kanvice dáme liter vody a necháme ju zovrieť. Medzi tým dáme do hrnca 4 vrecúška čaju a zalejeme ich zohriatou vodou. Pridáme 2 l džusu, klinčeky, škoricu a cukor. Potom nakrájame pomaranče so šupkou na mesiačiky a aj jablká na malé kocky a pridáme do punču. Nakoniec ho dáme variť a počkáme kým to začne vrieť. 

            • Kôš sv. Alžbety

            • Milí rodičia a žiaci,

              pozývame Vás zapojiť sa do projektu - pomoci sociálne slabším rodinám.

              Ako? -  veľmi jednoducho:

              môžeš sa niečoho zrieknuť, kúpiť  (sladkosti, trvanlivé potraviny, čaje, konzervy...) a dať do košíka, ktorý je na 1. poschodí v našej škole. Vyzbierané potraviny budeme odovzdávať pátrom Vincentínom, ktorí ich odovzdajú rodinám.  Viac o projekte na stránke:

              https://misiadepaul.sk/2023/02/24/kosik-svatej-alzbety/

              Ďakujeme Vám za spoluprácu a pomoc.

            • Vianočná čajovňa

            • Našu spoločnú predvianočnú akciu, na ktorú sme pozvali aj maminky sme nazvali VIANOČNÁ ČAJOVŇA. Áno, je to preto, že sme si uvarili čajík a poniektorí sme ho aj pili J . No nezostali sme pri čajíku. Napiekli sme si medovníčky, ktoré sme s chuťou zjedli, uvarili sme si detský, chutný,  ozaj vynikajúci punč (ten sme ochutnali všetci a teda poháre nezostali dlho plné), piekli sme lienecké koláčiky a najviac nás zaujala naša vianočná vianočka. Bol to príjemne strávené predpoludnie i popoludnie. Za odmenu sme maminkám niečo zarecitovali i zaspievali. Všetkým prajeme krásne prežitie vianočných sviatkov a už teraz sa tešíme na ďalší spoločne strávený čas mimo školských povinností :) . 

            • Umelec bez teplej vody

            • Milí rodičia,

              iste si pamätáte na nášho byvalého žiaka so špeciálnej triedy Mateja Krnáča. Je to veľmi talentovaný mladý muž a naša škola mu pri príležitosti ukončenia dochádzky usporiadala vernisáž. Niektoré jeho diela ste tam mohli obdivovať alebo si ich dokonca zakúpiť. 

              Matejova rodina teraz potrebuje našu pomoc - s výmenou bojlera na teplú vodu. V zimnom období a pred Vianocami je to citlivá vec. Ak sa vám dá, pridajte sa podľa svojich možností prípadne zdieľaním. 

              Bližšie info a spôsob ako konkrétne pomôcť nájdete tu - https://www.dakujeme.sk/vyzva/5366/umelec-bez-teplej-vody

      • Prihlásenie

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
        • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
        • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
        • 00652709
        • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
    • Staňte sa naším fanúšikom