• Novinky

            • Blíži sa nám Deň Zeme

            • Blíži sa nám Deň Zeme a priravujeme aj viaceré aktivity. Triedy na 2. stupni príjmu výzvu vyprodukovať, čo najmenej odpadu. V tento deň sa budeme snažiť nemať v škole veci, ktoré by sa neskôr zmenili na odpadky ako napríklad plastové fľaše, obaly od sladkostí, či igelitové sáčky. 

              Tím žiakov po vyučovaní preskúma koše. Trieda, ktorá vyprodukovala najmenej odpadkov na jedného žiaka, získa titul ZERO WASTE triedy. 

              Zároveň si nasledujúci týždeň zopakujeme pravidlá separovania odpadkov v našich triedach a budeme sa snažiť pokračovať plniť výzvy zelených tried aj v budúcich mesiacoch. Veríme, že každý, kto priloží ruku k dielu pomôže aspoň trochu znížiť alarmujúce čislo vzniknutého odpadu na Slovensku. Je to až 12 miliónov ton. 

              Samozrejme nula možno nebude skutočná nula, ale dá sa k nej dostať bližšie. Každý krôčik správnym smerom je dôležitý.

            • Na škole rozvíjame aj šport

            • Dňa 11.4. sa naši žiaci zúčastnili krajského kola v Olympijskom odznaku všestranosti. Účasť škôl bola vysoká a konkurencia nezaháľala. Napriek tomu, že sme sa každou disciplínou lepšili, sa nám nepodarilo prebojovať medzi najlepších. Žiaci húževnato bojovali a urobili si veľa osobných rekordov. Ďakujeme.
              Na fotke sa k našej výprave pridala aj úspešná biatlonistka Paulína Fialková. 

              V piatok 12.4 je Medzinárodný deň florbalu a oslávili sme ho ako inak - florbalovým zápasom cez veľkú prestávku. Záujem žiakov bol ohromný. Ďakujeme p. učiteľovi Rusnákovi za organizáciu. 

            • Návšteva knižnice Mikuláša Kováča

            • Špeciálna trieda pravidelne raz za mesiac navštevuje mestskú knižnicu Mikuláša Kováča. V mesiaci apríl si pre žiakov pani knihovníčka pripravila program a aktivity na tému chrobáčiky v lese. Veľmi sa nám to páčilo.

            • Zápis do 1. ročníka

            • Hneď po Veľkej noci prebehol na našej škole zápis do 1. ročníka. Budúcich prváčikov v sprievode ich rodičov vítali pri vstupe šmolkovia. Tí sú ako jedna rodina, rovnakí a predsa každý originálne iný. Vedia čo to povystrájať, ale keď ide do tuhého, držia spolu. A zdá sa, že takí budú aj naši prváci. Zvládli pripravené ulohy, narátali, nakreslili a niektorí aj zarecitovali. V očiach sa im leskli škôlkarske šibalstvá, ale aj chuť sa učiť a byť súčasťou našej školskej rodiny. Tak sa na vás tešíme a veríme, že o pár mesiacov sa stretneme v školských laviciach. 

            • Ako pristupovať k ľuďom v kríze

            • Milí priatelia,

              pozývame vás na 6.odborný seminár v rámci tém sexuálnej výchovy. 

              Miesto konania: Centrum Jána Pavla II., Kapitulská 21, Banská Bystrica

              Termín: 6.4.2024 o 13:30 /prosíme o presnosť príchodu/ 

              Téma seminára: Ako pristupovať k ľuďom v kríze – prednášajúca Mgr. JanaBieščad, PhD.

              Lektorka sa v rámci súkromnej praxe venuje individuálnemu poradenstvu pre dospelých a adolescentov. Venuje sa tiež prednáškovej činnosti a pôsobí ako lektorka kurzov v Duchovnom centre Lukov Dvor pri Nitre. Je absolventkou dlhodobého psychoterapeutického výcviky v Logoterapii aexistenciálnej analýze, výcvikového programu v Rodinnej terapii so zameraním na vzťahovú väzbu, v Terapii hrou a metóde EMDR, zameranej naspracovanie traumatickej skúsenosti. Pozývame učiteľov náboženstva, rodičov, výchovných poradcov, animátorova pastoračných spolupracovníkov. Prosíme o potvrdenie vašej účasti čím skôr z organizačných dôvodov, najneskôr však do 4.4.2024 do 15:00. Odporúčaný dobrovoľný príspevok, /nie je povinný, aby nikomu nebránil seminára sa zúčastniť/, na úhradu časti nákladov je 10 eur prejednotlivca/manželský pár.

            • Úspechy na Biblickej olympiáde

            • Náš 3-členný tím zo 7.C sa posledné týždne stále viac a viac ponáral do tajomstiev Knihy kníh - Biblie. Laura Karkalíková, Samuel Meško a Matej Turoň sa na dekanátnom (okresnom) kole Biblickej olympiády umiestnili na 1. mieste a postupujú do diecézneho (krajského) kola. Tešíme sa tomuto úspechu a prajeme im stále väčšiu radosť z poznávania Božieho Slova.

            • Deň počatého dieťaťa

            • 25. marec je vyhlásený za Deň počatého dieťaťa. Kampaň Fóra života upriamuje pozornosť na zázrak života a jeho ochranu od počatia nosením bielych stužiek. 

              Aj tento rok sa naša škola pridala k tejto kampani - výrobou stužiek a následným rozdávaním. O oboje sa postarali žiaci 8.A.

              Pripnutím bielej stužky sme vyjadrili pozitívny postoj k životu ako daru, ktorý je treba chrániť, vyjadrili sme, že nám záleží na živote počatých detí, a že rešpektujeme práva nenarodených. 

            • Hviezdoslavov Kubín - regionálne kolo

            • Opäť sme úspešní! Gratulujeme!

              Pekné tretie miesto si v 1. kategórii poézie vybojovala naša Terezka Budayová a to isté pekné tretie miesto si v 2.kategórii poézie vybojovala naša Hanička Novodomcová.

              Tak do ďalšieho recitovania dievčatá :)

            • Budujeme úctu k ľudskému životu

            • 20.3.2024 si naši ôsmaci pod záštitou organizácií Fórum života a Tlakový hrniec mohli zažiť diskusiu na tému "Neplánované tehotenstvo a úcta k ľudskému životu". Prednášajúcou bola skúsená bioetička Mgr. BeLic. Pavla Bicianová, ktorá tému žiakom podala veľmi pútavým a interaktívnym spôsobom. Žiaci sa aj vlastnými postrehmi a diskusiou dopracovali k mnohým vzácnym zisteniam, postrehom a dôvodom, prečo je ľudský život hodný ochrany od počatia.

            • Deň vody a lesa

            • Žiaci prvého stupňa našej školy nám dokázali, že im záleží na našich lesoch a tiež na vode, ktorú si treba vážiť a šetriť ňou. Symbolickým gestom oblečenia vo farbe stromu zachraňovali jeden strom a oblečením farby vody zachraňovali jedného vodného živočícha. Rozprávali sa o dôležitosti našich  lesov a vody, poznávali lesné i vodné živočíchy a rastliny, robili pokusy, hrali divadlo, vytvárali mapu mysle a dokonca tvorili pravidlá na ochranu lesa. Je veľmi dôležité a potrebné vytvoriť si vzťah k našim lesom i tak potrebnej vode už v útlom veku. Tešíme sa, že stále máme čo objavovať. 

            • Krížová cesta na kalvárií

            • Pôstne obdobie je časom prehĺbenia nášho kresťanského života a modlitby. Počas neho sme spolu ako triedy uvažovali nad jednotlivými zastaveniami našej krížovej cesty. Pred rokom ju žiaci spolu s pani učiteľkami stvárňovali výtvarne, čo si môžete pozrieť aj na stenách chodieb od jedálne po kaplnku. Tento rok sme sa ponuli eššte o krok ďalej a deti vytvorili krátke meditácie na jednotlivými zastaveniami krížovej cesty. Slová jednoduché a hlboké ako samé deti. Veď posúďte sami - skolska_krizova_cesta.docx

              Vytvorený text bol podkladom pre spoločnú modlitbu celej školy na banskobystrickej kalvárií. Spolu učitelia, deti aj celé rodiny sme sa ako jedno spoločenstvo zjednotili v modlitbe a meditácií nad tajomstvami utrpenia nášho Pána Ježiša Krista. 

              Ďakujeme za bohatú účasť, krásne počasie aj záujem o spoločnú modlitbu. 

            • Dejepis v Thurzovom dome

            • Naši siedmaci objavovali históriu nášho mesta a vybrali sa po stopách permoníkov v Thurzovom dome. V jednotlivých miestnostiach hľadali krabičky s úlohami, ktoré mali spolu vylúštiť. To, čo všetko sa skrývalo za banskou históriou nášho mesta je neuveriteľné.  Nádherné exponáty Turzovho domu našich siedmakov určite zaujali.

              Mohli si aj chytiť do ruky pomerne ťažkú medenú tehličku, ktorá v tých časoch bola výhodné platidlo. Nuž nenadarmo sa hovorí  "Medená Banská Bystrica".

            • Ako komunikovať tému potratov

            • Milí priatelia,

              pozývame vás na 5. odborný seminár vrámci tém sexuálnej výchovy. Už tradične v Centre Jána Pavla II. (Kapitulská 21, Banská Bystrica)

              Termín: 16.3.2024 o 13:30 /prosíme o presnosť príchodu/

              Téma seminára: Ako komunikovať tému potratov.

              Pozývame učiteľov náboženstva, rodičov, výchovných poradcov, animátorov a pastoračných spolupracovníkov. Prosíme o potvrdenie vašej účasti čím skôr z organizačných dôvodov, najneskôr však do 14.3.2024 do 15:00. Odporúčaný dobrovoľný príspevok, /nie je povinný, aby nikomu nebránil seminára sa zúčastniť/, na úhradu časti nákladov je 10 eur prejednotlivca/manželský pár.

              Poradňa Alexis n.o – Mgr.Zuzana Stohlová Kiňová a Mgr. Zuzana Straková/Poradňa ALEXIS  je doteraz jediná svojho druhu na Slovensku. Počassvojho fungovania vybudovala funkčný systém profesionálnej práce sklientom a každoročne sa o poradenské služby zaujíma čoraz viac ľudí,ktorí hľadajú pomoc najmä v prípade neželaného tehotenstva a problémovspojených so spontánnym alebo umelým potratom.

            • Biblia očami detí

            • V mesiacoch február a marec sa naši šikovní žiaci venovali na Výtvarnej výchove aj Biblickým témam. Pracovali na spracovaní a prehĺbení textu Svätého písma na súťaž Biblia očami detí. Minulý týždeň prebehlo Školské kolo víťazných prác, ktoré postupujú do Diecézneho /t.j. Krajského/  kola. Držíme im palce!  

              2. KATEGÓRIA.   1. Maximilián Buday (2.A)

              1.-2. roč.    2. Adam Pastier (2.A)

                                 3. Kristína Štajerová (2.B)

               

              3. KATEGÓRIA.   1. Dominik Trnka (3.B)

              3.-4. roč.    2. Terézia Budayová (4.A)

                                 3. Maroš Obšajsník (3.A)

               

              4. KATEGÓRIA.  1. Tereza Čunderlíková (5.A)

              5.-6. roč.    2. Peter Kapusta (6.A)

                                 3. Kristína Niklová (6.A)

               

              5. KAT.               1. Anna Kyšková (8.A)

              7.-9. roč.    2. Natália Vnenčáková (7.C)

                                 3. Jakub Klinčok (9.A)

                                     Simona Šubová (7.C)

            • Zápis do 1. ročníka ZŠ

            • Milí rodičia a priatelia školy, 

              dovoľujeme si vás pozvať na zápis do 1.ročníka ZŠ, ktorý sa uskutoční  3.-4. apríla 2024 od 14:30 do 17:30 v priestoroch našej školy. Na zápis pozývame rodičov spolu s budúcim prvákom alebo prváčkou. 

              Ak ešte nieste rozhodnutí a chcete si našu školu okuknúť z vnútra, osobne sa porozprávať s učiteľmi aj vedením školy, srdečne vás pozývame na Deň Otvorených dverí v utorok 21. marca 2024 od 9:00 - 11:30.

              Prosíme záujemcov o Deň otvorených dverí, aby sa predbežne zapísali na nasledujúcom odkaze: https://forms.gle/krN5SsNusTZeqVps6

              Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy.

              Prosíme všetkých záujemcov, aby vyplnili elektronickú prihlášku. Výrazne to zjednoduší celý administratívny proces a priebeh zápisu.

              Spôsoby zápisu:

              1. PROSTREDNÍCTVOM ELEKTRONICKÉHO FORMULÁRA

              Rodič dieťaťa vyplní ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU, ktorú nájde aj na hornej lište našej webovej stránky.

              Následne v deň zápisu bude prebiehať overovanie údajov z elektronickej prihlášky s požadovanými dokladmi, o čom budete informovaní emailovou správou. 

              Pre overenie údajov si doneste rodný list dieťaťa, občiansky preukaz.

              Základná škola vyžaduje pri zápise:

              a) osobné údaje o dieťati v rozsahu - meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste), dátum a miesto narodenia, adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, rodné číslo, štátna príslušnosť, národnosť,

              b) osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu - titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko,  adresa bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie.

               

              2. PAPIEROVOU FORMOU

              Rodič príde do školy v čase zápisu, vyplní a podpíše papierovú prihlášku.

              Zákonnému zástupcovi bude podľa platných predpisov najneskôr do 15. júna doručené rozhodnutie o prijatí (neprijatí) .

              Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie najneskôr do 15. júna 2023.

              Odklad plnenia povinnej školskej dochádzky 

              Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu (Zákon 245/2008 Z.z., § 28a, ods. 3 – znenie od 1.1.2021).

              Žiaci prvého ročníka sa od 1.9.2024 na našej škole budú vzdelávať podľa nového štátneho vzdelávacieho programu.

               

              Pri príjmaní do 1. ročníka sa zohľadnuje:

               

              - súrodenec v našej škole ( v prípade dobrej spolupráce)

              - dieťa z našej MŠ

              - dieťa zamestnanca cirkevnej inštitúcie

              - výsledky zrelosti a schopnosti overované pri zápise

            • Deň otvorených dverí

            • Ak je pre vášho budúceho prváka naša škola veľkým tajomstvom, pozývame vás 21.3.2024 na Deň otvorených dverí. Radšej raz vidieť ako stokrát počuť!

              V čase od 9. 00 do 11.30 hod. bude možnosť zúčastniť sa na otvorených vyučovacích hodinách v triedach 1. stupňa a okuknúť si náš vzdelávací proces z blízka.

              V tomto čase bude možnosť komunikovať s vedením školy a prezrieť si priestory na vzdelávaciu, záujmovú a športovú činnosť. Rodičov, deti (a nielen budúcich prvákov) srdečne pozývame.

            • Pôstny koláč pre Marys meals

            • Od utorka bolo cez veľkú prestávku pri akvárku husto. Naši šiestaci sa rozhodli upiecť koláče a iné pochutiny, ktoré sa počas prestávky predávali za dobrovoľný príspevok. Legendy hovoria, že aj pán učiteľ Čiernik si prišiel na svoje, keď vykúpil za náruč pizzových slimákov :D. Za prvý týždeň sa vďaka vašej štedrosti pri kúpe aj nasadeniu pri pečení vyzbieralo neuveriteľných 387€ čo zabezpečí jedlo pre 17 detí na celý školský rok. Tešíme sa, že aj toto je konkrétny prejav ako učiť deti solidarite s chutobnými a hladujúcimi. 
              Pôstna aktivita pokračuje ešte budúci týždeň od UTORKA - kto by mal chuť a možnosť upiecť doma nejaký koláč, prineste ho p. učiteľke Minkovej, alebo žiakom 6.A v utorok ráno. ĎAKUJEME!

            • Orientačné dni pre šiestakov

            • Naši žiaci zo 6.A ešte v priebehu januára absolvovali zážitkový program Orientačných dní. V saleziánskom stredisku v Sásovej si spoločný čas užili naplno aj s triednou pani učiteľkou Minkovou. Veríme, že tri dni plné spoločných aktivít, reflexie, spolupráce a vzájomného spoznania sa mimo školských lavíc prinesú kvalitu aj do ich vzájomných vzťahov v triede. 

            • Zapoj sa do pôstnej výzvy!

            • Naši šiestaci sa rozhodli zorganizovať Pôstnu výzvu pre Marys meals. Myšlienka je to jednoduchá - stačí sa zapísať na plagát pri ich triede a priniesť napečený koláčik. Počas veľkých prestávok od utorka 5.3 do piatka15.3. si ho všetci žiaci môžu zakúpiť za dobrovoľný príspevok 0,30€. Ak sa rozhodnete zapojiť, prineste prosím trvanlivé resp. suché koláče (chladnička nebude zabezpečená!). Viac info u žiakov 6.A a p. učiteľky Minkovej.

              Vyzbierané peniažky poputujú na nasýtenie detí v rozvojových krajinách. Vedeli ste, že len 22€ je potrebných na nasýtenie 1 dieťaťa počas 1 celého školského roka?  Viac o Marys Meals sa dočítate https://marysmeals.sk/.

            • Korčuľovanie prvákov

            • Naši najmenší dokázali, že ich nič nezlomí. Na jeden pracovný týždeň vymenili školské tašky, zošity, učebnice a svoju triedu za batohy, korčule a veľkú ľadovú plochu. Naozaj dokázali, že sú veľkí bojovníci, odvážlivci, vytrvalci a popasovali sa s nie ľahkou úlohou. Veď stáť na ľade na korčuliach, následne korčuľovať a dokonca hrať hokej s naozajstnou hokejkou a pukom – klobúk dolu. Zvládli to naozaj všetci. Tešíme sa, že máme možnosť rozvíjať sa aj týmto smerom.

      • Prihlásenie

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
        • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
        • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
        • 00652709
        • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
    • Staňte sa naším fanúšikom