• Novinky

            • Vianočná atmosféra v materskej škole

            • Posledné predvianočné dni a ako aj tie prvé v Novom roku si naši škôlkari užili naplno. Pre rodičov si pripravili vianočnú besiedku, ktorú zvládli aj napriek chorobám. Spolu si ukázali aké vianočné zvyky a tradície máme v rodinách a našej slovenskej kultúre. Prišli aj navštíviť kaplnku bl. Anky Kolesárovej, ktorú máme v hlavnej budove našej školy. Najväčšia radosť však bola pri novoročnom rozbaľovaní darčekov pod vianočným stromčekom :)

            • OZNAM pre stravníkov

            • Odhlasovanie stravy

              Ak sa chce stravník odhlásiť z obeda

              tak je potrebné to nahlásiť deň

              vopred, alebo ráno najlepšie elektronicky do 7.30 h

              (banerík nájdete na hlavnej stranke na lište vpravo) 

              alebo 

              od 7.00 do 7.30 hod. na tel. čísle 048/4154847

               

              Oznam

              Oznamujeme stravníkom,

              že od 01.01.2023

              sú ceny stravného za 1 obed nasledovné:

              I. stupeň  /obed/                             1,50 €

              II. stupeň  /obed/                            1,70 €

                                                                    MŠ  /desiata, obed, olovrant/         1,90 €

                                                                    Mesačný paušál                                 10 €

                                                                    Dospelí stravníci  /obed +paušál/    3,60 €

              Kontakt : 048 /415 4847 , jedalen.zssm@gmail.com

              Ak si chcete stiahnuť - oznam_stravne.pdf

            • Dobrá novina a Charitatívne adventné trhy

            • V posledných adventných dňoch sme si otvorili srdce pre štedrosť.

              Najprv vrámci Charitatívnych adventných trhov vyrábali žiaci v ŠKD krásne pohľadnice, ozdôbky na stromček, či drobné darčeky a svietniky. Dobrovoľný príspevok, ktorí žiaci darovali do pokladničky za výrobky poputoval na Marys meals vrámci ich kampane Jedlo, ktoré mení život. Vďaka ich štedrosti sa vyzbierala suma 81,60 € a zabezpečili sme tak jedlo pre viac ako 4 deti na celý školský rok!

              Žiaci a speváci z detského zboru si pripravili krásny kolednícky program a počas posledného dňa školského vyučovania prinisli radostnú novinu o narodení Kráľa do každej triedy, zborovne aj jedálne. Výťažok koledovania bol úžasných 382 € a odoslali sme ho na Dobrú novinu a na podporu obetavej práce všetkých afrických partnerov, vďaka ktorým dokáže aj na vyprahnutej púšti zakvitnúť záhrada. Viac o 28. ročníku Dobrej noviny si môžete prečítať tu.

            • Vianočná mini (eko) burza!

            • Ešte v predvianočnom čase si žiaci pripravili Vianočnú burzu, do ktorej každý mohol priniesť nejakú hračku, knihu, či iný darčekový predmet, ktorý už doma nevyužíva. Po uzavretí zbierky si mohli počas prestávok prísť "nakúpiť do obchodíka" na chodbe aj tí, ktorí do burzy neprispeli ale zaujal ich niektorí z predmetov. Hladký priebeh ekoburzy zabezpečovali naše deviatačky spolu s pani učiteľkami. 

              Tešíme sa, že aj takouto aktivitou sme dali veciam druhú šancu a nemuseli skončiť v koši. 

            • Rušný december v našej materskej škole

            • Súčasťou našej školy je aj materská škola, v ktorej mali uplynulé dni veru rušné a plné aktivít. Deti sa spolu s pani učiteľkami všemožne pripravujú na Vianočné sviatky a tak vyrábajú, vypekajú aj vyvárajú. Za nejakí čas z nich budú šikovní žiaci a tak si vyhrnuli rukávy a nezľakli sa medovníkovej výzvy, od prípravy cesta, cez vaľkanie, vykrajovanie aj pečenie, zdobenie. Spoločne si vyzdobili už aj vianočný stromček, navarili výborný punč a pozvali na vianočné tvorenie aj svojich rodičov. Viac o našej materskej škole a jej aktivitách si môžete nájsť TU 

            • Privítanie relikvie a posvätenie novej kaplnky

            • Už sú to dva týždne čo máme medzi sebou novú spolužiačku a patrónku novej kaplnky - bl. Anku Kolesárovú. Nakoľko sme celá škola nemohli byť účastní prenesenie relikvie a jej uloženia do priestorov kaplnky, ponúkame vám video zostrih týchto vzácnych momentov. 

              Bl. Anka Kolesárová, oroduj za nás. 

            • Navštívil nás Mikuláš

            • Na sviatok sv. Mikuláša, patróna našich štvrtákov, navštívil všetkých žiakov tento biskup z Myry. Žiakom priniesol pozdrav od bl. Anky a povzbudil ich k svätosti. Ako je už jeho zvykom, aj nejakú tú sladkú pozornosť nechal. Žiaci (a nielen tí najmenší) sa mu odvďačili básničkami aj pesničkami. 

            • Triedne hody 4.A

            • Sv. Mikuláš -  biskup, patrón detí, pekárov, námorníkov, majiteľov záložní, lekárnikov, rybárov, patrón žiakov 4.A triedy ZŠ s MŠ Štefana Moysesa – NÁŠ PATRÓN.

              Deň nášho patróna sme si veľmi užili, mali sme ako prví sv. omšu v našej vynovenej školskej kaplnke, boli sme účastní na posvätení oltára v kaplnke, pán kaplán nám veľmi pekne a blízko pripomenul život nášho patróna a povzbudil nás k jeho nasledovaniu, navštívil nás Mikuláš ...

              Je to veľká vec mať svojho patróna – kamaráta, ktorý Ťa vždy podrží, vypočuje, chce Ti pomôcť, je vždy s Tebou.

              Sv. Mikuláš – oroduj za nás!

            • Hravo aj vážne o sporení

            • V rámci finančnej gramotnosti sme sa počas mesiaca november venovali sporeniu. Žiaci prvého i druhého stupňa mali možnosť prostredníctvom rôznych aktivít bližšie ochutnať príchuť sporenia z rôznych aspektov. Kým na prvom stupni sa deti pohrávali s myšlienkou vlastných nasporených peňazí a svoje priania si vpisovali do prasiatok, a druhom stupni sa snažili pochopiť zmysel nasporených peňazí. Prečo je lepšie nákup premyslieť ako nakupovať emotívne, prečo si treba dávať pozor na nakupovanie bez potreby a rozmyslu, dozvedeli sa aj to, čo robiť, ak ich prekvapia nečakané výdavky.

              Veríme, že aj takýmito malými krôčikmi môžeme prispieť k zvyšovaniu finančného povedomia našich žiakov.

            • Začalo nám adventné obdobie

            • Vstup do nového liturgického roku sme zvládli na výbornu, keď okrem bezprostredných príprav na posviacku kaplnky sme pripravili do našich tried aj adventné vence. Tie nám prišli požehnať naši kňazi v pondelok po 1.adventnej nedeli. K adventnému obdobiu samozrejme patria tradičné rorátne sv. omšu, ktoré sa slúžia skoro ráno pred svitaním a tak ich spestruje len svetlo lampášov a sviec. Pozvanie ráno si privstať prijalo viacero žiakov spolu so svojimi rodičmi a učiteľmi. Po spoločnom slávení sv. omše sme spoločenstvo budovali aj pri raňajkách v školskej kuchynke. Ďakujeme Rade rodičov za pomoc a zabezpečenie chutných raňajok. 

            • Pozvánka pre manželov

            • Milí rodičia/manželia,

              Rodinkovo – miesto prijatia pre rodiny a Sekcia pre rodinu Žilinskej diecézy vás pozývajú na program Amoris pre manželov. Je to výborná príležitosť – ak chcete investovať do vášho vzťahu. V prípade záujmu je potrebné sa prihlásiť do 5. decembra.

            • Privítanie relikvie bl. Anky Kolesárovej

            • Po mesiacoch príprav, brigád, rekonštrukčných prác, modlitby aj vyhrnutých rukávov sme dnes mohli vidieť naplnenie jedného sna - sna o novej a do modlitby pozývajúcej kaplnky, ktorá bude srdcom našej školy a spoločenstva učiteľov, rodičov a detí. Presne 9 dní od liturgickej spomienky bl. Anky Kolesárovej sme v našej škole privítali relikvie tejto svätice a zavŕšili prípravu na posvätenie školskej kaplnky. 

              Nečinil sa len obetavý pán školník a jeho pomocníci, ale k spoločnému dielu sme pridali ruku všetci. Deti vyrábali sedmokrásky, zdobili vestibul, cvičili program - prednes aj krásny tanec Kvietok svetla. Speváci cvičili spev, rozdeľovali sa animované obetné dary aj prosby. Na samotnú slávnosť sme sa pripravovali už od septembra čítaním z knihy o bl.Anke Kolesárovej a krátkou modlitbou 3 Zdravasov za srdce čisté, múdre a milujúce. 

              Bl. Anka je už súčasťou našej školy vo vynovenej kaplnke a pozýva k modlitbe a zastaveniu sa pri Ježišovi. Zastavte sa vždy keď pôjdete okolo, cez prestávku, po vyučovaní - Ježiš nás čaká a chce požehnať :)

            • Účasť na technickej olympiáde

            • Na technickej olympiáde sa zúčastnili žiaci z 9.A S. Antalov a M. Koudela a za mladšiu kategoriu žiak so 6. C S. Šperka. Starší žiaci robili drevenú hračku a mladší žiaci robili stojan na mobil. Prvé tri miesta sme síce nezískali,ale za to nové skúsenosti určite.

            • Šiestaci v Stredoslovenskej galérií

            • V utorok 22.11. navštívili naši šiestaci Stredoslovenskú galériu na námestí, kde si mohli vyskúšať umiestňovanie či premiestňovanie výstavných podstavcov, ukladanie fazuliek do rôznych obrazov, písanie do piesku a iné. 

              Na konci žiakov čakal veľký balónový tunel, ktorým moholi prejsť a evidentne sa im najviac páčil. 

            • Beseda so záhradníkom

            • Štvrtáci besedovali so skúseným záhradkárom na tému starostlivosť o stromy pred zimou. A nielen to, naučili sa poznávať listnaté, ihličnaté stromy a aj ovocné stromčeky zo školského dvora i záhrady. Pripravili si zaujímavé otázky na ktoré dostali (ako inak J) zaujímavé odpovede. Už sa tešíme na ďalšie zaujímavé pobesedovanie

            • A Slovo bolo u Boha

            • Aj tento rok sme sa zúčastnili recitačnej súťaže A Slovo bolo u Boha. Víťazi triedneho kola postúpili na diecézne kolo, ktoré sa konalo na KGŠM. Konkurencia bola veľká a preto sa o to viac tešíme, že máme aj pódiové umiestnenia. Piatačka Chiarka Lafférsová sa umiestnila na 2.mieste a štvrtáčka Hanička Novodomcová získala dokonca 1.miesto na tejto súťaži a postupuje na celoslovenské kolo do Bratislavy. Srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úspechy.

            • Triedne hody s bl.Ankou Kolesárovou

            • Keď si pred rokom vyberali triednu patrónku vtedy ešte šiestaci netušili, akú významnú patrónku majú. Vlastne už je všetkým jasné, že to práve Anka si vybrala ich :) V pondelok 21.11 na jej sviatok mali preto triedne hody. Slávili v kostole sv. Kríža sv. omšu, po nej si v kvíze overili, že o tejto východoslovenskej teenagerke z Vysokej nad Úhom vedia toho naozaj veľa. Pochutili si aj na výborných koláčoch a slanom pečive, ktoré sami upiekli či pripravili s rodičmi. Ďakujeme aj Rade rodičov za príspevok na podporu týchto triednych aktivít :)

              Oslavy bl. Anky Kolesárovej ďalej pokračujú deviatnikom a prípravou na príchod relikvie a posvätenie kaplnky k tejto blahoslavenej. 

               

            • Začíname deviatnik k bl. Anke Kolesárovej

            • Milí rodičia, 

              od dnes začíname deviatnik k bl. Anke Kolesárovej ako prípravu na posvätenie našej školskej kaplnky. Pozývame zapojiť sa do modlitby deviatnika aj u vás doma - zvlášť počas víkendu. Text deviatníka si môžete stiahnuť priamo tu - Deviatnik-k-Anke-Kolesarovej.pdf

              Naša príprava vyvrcholí 1.12 (štvrtok) slávnostnou sv. omšou o 12.00 vo farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie, pri ktorej bude do školskej kaplnky uložená relikvia bl. Anky a kaplnka bude posvätená. Srdečne vás pozývame zúčastniť sa tejto významnej udalosti. 

      • Prihlásenie

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
        • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
        • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
        • 00652709
        • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
    • Staňte sa naším fanúšikom