• Novinky

            • Knižnica je otvorená

            • Aj tento rok sú zázračné dvere na druhom poschodí otvorené pre všetkých zvedavých čitateľov. 

              Čas výpožičiek: utorok a štvrtok cez veľkú prestávku 9.35-9.50.

              Teší sa na vás pani učiteľka Nováková. 

            • Začiatok školského roka

            • Milí rodičia, 

              v pondelok 2.9. začíname školský rok sv. omšou o 8.30 v farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie. Po skončení sv. omše sa všetci žiaci spolu s pani učiteľkami presunú do budovy školy. Obed v školskej jedálni a tiež školský klub deti bude zabezpečený od utorka 3.9. 

              Prváci spolu s rodičmi majú v tento deň rodičovské združenie. Plenárne rodičovské združenie ostatných ročníkov bude vo štvrtok 5.9 o 16.00 v jedálni školy. Po ňom sa uskutoční aj triedne rodičovské združenie s predpokladaným začiatkom o 17.00.
               

            • Pozvánka

            • Milí priatelia, 

              po letnej pauze, si vám dovoľujeme pripomenúť a srdečne vás pozvať na 1.seminár II.série odborných prednášok – Odpovede na požiadavky doby. 

              Miesto konania: Diecézne centrum Jána Pavla II., Kapitulská 21, Banská Bystrica

              Termín: 7.9.2024 o 13:30 /prosíme o presnosť príchodu/

              Téma seminára: Sebahodnota ako cesta k prijatiu seba ako daru.

              Naši hostia Mgr. Andrej Karcagi, farár farnosti Veľké Uherce a Mgr. Anna Siekelová, riaditeľka CKP Femnia n.o., lektorka Billingsovej ovulačnej metódy, sa vám budú snažiť odovzdať informácie a svoje skúsenosti v oblasti odprezentovania témy prirodzených metód plánovania rodičovstvapre mladých, ako súčasť prípravy na zodpovedné vzťahy a sebahodnotu akocesty prijatia Božieho poriadku.Pozývame učiteľov náboženstva, rodičov, výchovných poradcov, animátorova pastoračných spolupracovníkov. Prosíme o potvrdenie vašej účasti čím skôr z organizačných dôvodov, najneskôr však do 5.9.2024 do 15:00. Odporúčaný dobrovoľný príspevok, /nie je povinný, aby nikomu nebránil seminára sa zúčastniť/, na úhradu časti nákladov je 10 eur prejednotlivca/ manželský pár.V prílohe zasielame info plagát a veľmi pekne by sme vás chceli poprosiť o propagáciu na sociálnych sieťach a medzi vašimi priateľmi, nech sa dobré dielo šíri ďalej, veľká vďaka.Tešíme sa na vašu účasť.

            • Divadielko v ŠKD

            • Záver školského roka v ŠKD spestrilo divadielko Včielka Ejka v priestoroch našej telocvične. Žiaci malí aj tí väčší si herecké výkony užili, dobre sa zabavili, ale aj naučili živote včiel. 

            • Koncoročná Jump aréna

            • V utorok 25.6. výletovali siedmaci v Jump arene BB. Ako inak, na tento deň sa všetci tešili a dosýta sa tam vybláznili. Do dejín sa siedmacký výlet zapísal ako najúrazovejší, ale zas aspoň majú na čo spomínať. Našťastie vysvedčenie si na záver roka prišli prebrať všetci osobne. 

            • Navštívili aj dopravné ihrisko

            • Prvácke varenie obeda nebolo všetko! Naši najmenší žiaci prváci a druháci si vyskúšali aj šoférovanie. Svoje zručnosti si odskúšali na detskom dopravnom ihrisku a išlo im to výborne. Na svoj prvý vodičský preukaz si síce ešte pár rokov musia počkať, ale zásady pre bezpečné správanie na ceste získali už teraz!

            • Úspechy na Banskobystrickom pierku

            • 14. júna sa v priestoroch Verejnej knižnice Mikuláša Kováča uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 7. ročníka autorskej literárnej súťaže Banskobystrické pierko, ktoré každoročne organizuje Verejná knižnica Mikuláša Kováča pre žiakov ZŠ a študentov SŠ z okresov Banská Bystrica a Brezno. Súťaž bola rozdelená do dvoch kategórií podľa veku – 1. kategória pre žiakov od 2. do 5. ročníka ZŠ; 2. kategória pre žiakov 6. – 9. ročníka ZŠ
              a všetkých študentov SŠ.Súťažilo sa v písaní poézie aj prózy.

              Do 7. ročníka súťaže sa zapojilo celkovo 103 prác žiakov a študentov, čo je o 20 viac ako v predchádzajúcom roku. Zaevidovaných bolo 37 príspevkov poézie a 66 príspevkov prózy z 24 škôl dvoch okresov. Súťažiaci sa mohli rozhodnúť pre jednu z troch tém: Ekotéma v literatúre, Literárne postavy teleportom do súčasnosti a voľná téma.

              Výborné umiestnenie v súťaži obsadili aj naše žiačky, keď vo svojich kategóriách obe získali 2. miesto. 

              v I. kategórií Próza 2. miesto: O srnke Elke – Sofia Kiabová, 5. B

              v II. kategórií Próza 2. miesto: Strážkyňa – Anna P. Kyšková, 8. A

              Viac informácií o súťaži nájdete na tomto linku.

              Dievčatám gratulujeme a tešíme sa z hodnotnej reprezentácie našej školy!

            • Gastronomické vyčínanie prvákov

            • Ak ste si mysleli, že prváci sa zmôžu v kuchyni na jednoduché koláčiky či smoothie, ste na veľkom omyle. Žiaci 1.A triedy svoju šikovnosť a zručnosti pri varení (ktoré nadobúdali aj v škole počas celého roka) ukončili varením paradajkovej polievky a pečením jedlých chutných slimáčikov z lístkového cesta. Ham, mňam – už sa tešíme na to, čo si ukuchtíme aj v druhom ročníku!

            • Záverečný výlet na Donovaloch

            • Nádhernú prírodu Donovalov si užila  na svojom školskom výlete trieda 5.A. Dva dni oddychu v pokoji nádhernej prírody. Žiaci v prvý deň zdolali 13 km nenáročnou trasou k Útulni Na Kráme a na ďalší deň si spolu vychutnali nezabudnuteľné panoramatické výhľady Novej Hole a Zvolena. Partia piatakov tak s novými zážitkami, aktívnym relaxom, či  prekonávaním samých seba úspešne ukončila školský rok. A už sa tešíme na prázdniny.

            • Výborné umiestnenie nášho žiaka

            • V uplynulých dňoch náš žiak z 5.A získal úžasné športové umiestnenie. Počas Majstrovstiev Slovenska kategória 11-ročných priniesla medaily Plaveckému kempu Banská Bystrica, keď Lukáš ĎURIANČÍK v disciplíne 50 m voľný spôsob získal striebornú medailu a na 200 m polohové preteky skončil na treťom mieste.

              Lukášovi k úspechu gratulujeme a prajeme mu aj naďalej radosť zo športu a reprezentovania svojho klubu. 

              O Lukášovi, aj ďalších úspechoch bystrických plavcov sa môžete dočítať TU

            • Oznam ŠKD

            • Oznamujeme Vám, že posledný deň školského vyučovania 28.6. bude výdaj obeda od 10:30 a školský klub detí bude fungovať do 14:00.

              Prajeme pekné prázdniny.

            • Kôš sv. Alžbety sýti chudobných

            • Žiaci z 1. B  nasledovali svoju patrónku sv. Alžbetu Uhorskú počas celého šk. roka. Tak ako sv. Alžbeta pomáhala chudobným, prváci pomáhali chudobným rodinám a plnili kôš sv. Alžbety trvanlivými potravinami. Teraz po celoročnom snažení na konci školského roka navštívili Vincentínov, ktorí ich previedli skladom, kde sa skladujú potraviny a následne dobrovoľníci ich distribuujú do chudobných rodín. V Kostole sv. Alžbety sa deti poďakovali za celý šk. rok. 

              Ďakujeme Vám všetkým za Vaše potravinové dary, ktoré ste dali do koša sv. Alžbety.

              V septembri pokračujeme!

            • Kreatívni prváci pri čítaní aj maškrtia

            • Na čítaní neleníme, čítame i maškrtíme. Máme príbeh o chlebíčkoch, hneď ich máme na jazýčkoch. Najskôr sme si o príprave chlebíkov čítali a potom sme si vlastné chlebíky vyrábali. A každý si urobil naozaj jedinečný, originálny chlebíček aj výzorovo aj chuťovo. Ham – mňam – dobrú chuť! Naozaj nám chutili 😊.

            • Výlet prvákov

            • Naši prváci z oboch tried zažili svoj prvý veľký výlet do Zvolena. Okrem zážitku z cesty vláčikom bol pre nich zážitok zo zvieratiek, ktoré videli v Univerzitnom múzeu. Sprievodca Jakub im porozprával zaujímavosti o zvieratkách a tiež o fotopascach, ktoré si prváci aj vyskúšali. Nechýbala ani zmrzlina a príjemne unavení sme sa vlakom opäť dostali do Banskej Bystrice.

            • Zvŕtame sa, zvŕtame – v našej kuchyni

            • No to sme proste MY, žiaci 1.A triedy – Lienočky a Lienkáčikovia. Síce sme len prváci, no skúsenosti v kuchyni už teraz máme neúrekom. Pripravili sme si a samozrejme aj pochutili na jahodovo banánovo hruškovo nektarinkovom smoothie a tiež na čokoládovo brusnicových cookies. Mňam!!!

            • Škola v prírode

            • Začiatok júna prežili naše tretiacke triedy spolu so štvrtákmi v Nitrianskom Rudne v škole v prírode. Okrem vyučovania sa žiaci hravou formou oboznámili s prírodou a jej súčasťami, učili sa  rešpektovať a šetriť prírodu.  Zmysluplne sa zabavili na čerstvom vzduchu, hravou a zážitkovou formou získali nové vedomosti. Vybudovali si nové priateľstvá, učili sa spolupráci, úcte a vzájomnému rešpektu. Odniesli si veľa pekných zážitkov. 

            • Siedmaci nahrávali rozhlasovú hru

            • Žiaci siedmeho ročníka navštívili počas hodín slovenského jazyka a literatúry priestory Rádia Lumen a Televízie Lux. V Rádiu Lumen žiaci v nahrávačke narozprávali rozhlasovú hru podľa scenára, ktorý predtým tvorili vo dvojiciach na vyučovaní. Spolu s pánom technikom ju postrihali a vypočuli si ju aj s vloženými zvukmi. Navštívili aj živé vysielanie a hudobnú redakciu. 

              V Televízii Lux si vyskúšali, ako vyzerá natáčanie nejakej relácie. Niektorí žiaci stáli pred kamerou, iní za ňou a z réžie počúvali pokyny svojich spolužiakov. Každý si tam mohol nájsť svoju rolu, hoci niektorí boli spokojní iba ako diváci. 

              Učenie sa v skutočných priestoroch nám pomohlo predstaviť si, čo taká práca moderátorov, kameramanov, zvukárov či režisérov obnáša. Touto cestou ďakujeme Rádiu Lumen a Televízii Lux, že nás prijali. 

            • ZERO WASTE výzva

            • V rámci dňa Zeme sme sa sústredili na 2. stupni viac na naše životné prostredie. To, že odpadky sú už každodennou súčasťou nášho života, je bohužiaľ neodmysliteľné. Žiaci našej školy dostali ZERO WASTE výzvu. Cieľom bolo vyprodukovať, čo najmenej odpadkov v deň sviatku Zeme. Spolu s EKO tímom, do ktorého sa pridal aj náš pán riaditeľ sme urobili výskum. Zisťovali sme koľko gramov odpadkov dokáže vyrobiť jedna trieda v deň výzvy a porovnali sme to s množstvom odpadkov počas bežných dní.

              Najlepšie v tejto výzve uspela 6.A trieda, ktorá vyprodukovala len necelých 9 gramov odpadov na žiaka. Podobne vyprodukovali najmenej odpadu aj v iné dni. Titul ZERO WASTE trieda získali aj ďalšie triedy, ktoré dokázali v deň Zeme množstvo odpadkov tiež minimalizovať, boli to triedy 7.C, 5.A a 9.A.

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa do výzvy zapojili, aj tým, ktorí si nosia do školy EKO obaly na desiatu a sú bez zbytočných sáčkov. Veríme, že sme sa všetci zamysleli a malými krokmi, svojim správnym prístupom zlepšíme náročnú situáciu s odpadmi na našej Zemi.

            • Bystríková pomôcka

            • Milí rodičia,

              radi by sme Vám odporučili publikáciu BYSTRÍKOVÁ POMôCKA, ktorú môžu žiaci so ŠVVP používať ako kompenzačnú pomôcku na hodinách slovenského jazyka a matematiky. 

              V prípade záujmu môžete vyplniť záväznú objednávku a využiť skupinovú zľavu. 

              link na objednávku - ibit.ly/QDDCr

              Bystríkova pomôcka rastie s dieťaťom počas vzdelávania, obsahuje všetky potrebné informácie od 3. ročníka až po 9. ročník ZŠ. Pomôže pri opakovaní a príprave na celoslovenské testovanie žiakov ZŠ. Zároveň má špeciálnu väzbu, vďaka ktorej si žiak môže otočiť len jednu konkrétnu stranu, a tak ho nebudú rozptyľovať informácie na ďalšej strane.  Informácie sú spracované najmä v tabuľkách a prehľadne, graficky zámerne jednoducho, bez zbytočných prvkov.

              Je určená deťom:

              • s vývinovými poruchami učenia,
              • s poruchami pozornosti a aktivity,
              • s narušenou komunikačnou schopnosťou,
              • deťom s pervazívnymi poruchami,
              • bežným deťom bez špec. potrieb.

              Publikáciu odporúča Asociácia špeciálnych pedagógov škôl a poradní.

              Dá sa zakúpiť na stránke www.infraslovakia.sk alebo v rôznych kníhkupectvách.

              https://www.infraslovakia.sk/product/akcie/bystrikova-pomocka----sj/2167

              https://www.infraslovakia.sk/product/akcie/bystrikova-pomocka---mat/2168

            • Matematický klokan

            • Koncom marca sa na našej škole uskutočnila matematická súťaž Matematický klokan. Zapojilo sa spolu 13 detí z 1. stupňa, ktorí úlohy riešili prezenčne v škole a 1 žiačka 2. stupňa, ktorá test vypĺňala online z domu. 

              Medzi úspešných riešitelov sa prepracovali šiesti žiaci. Každý zo zapojených získal diplom a úspesní riešitelia aj drobné ceny. 

              Najúspešnejší žiaci na 1. stupni boli:

              1.B. Viliam Lacina

              2.A Filip Šajgalík

              4.A Paulína Pirochová

              4.A Gréta Tománková

              2.A Monika Pirochová - získala plný počet bodov z testu

              za 2. stupeň Tereza Čunderlíková z 5.A. 

      • Prihlásenie

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
        • riaditeľ +421 48 415 34 29;
          sekretariát +421 48 415 34 60;
          ekonómka +421 48 415 48 47
          personalistka +421 48 415 47 29;
          materská škola +421 48 420 44 20;
          Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
        • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica
          974 01 Banská Bystrica
          Slovakia
        • 00652709
        • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka
          Zástupkyňa riaditeľa pre 1.st. ZŠ: Mgr. Miroslava Rusnáková
          Zástupkyňa riaditeľa pre 2.st. ZŠ: Mgr. Mária Dvořáková
          Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Andrea Nováková PhD.
          Vedúca ŠKD: Adela Saksová
          Vedúca jedálne: Dominika Róthová
    • Staňte sa naším fanúšikom