• Novinky

            • Otvorenie výstavy Nenápadní hrdinovia

            • Dnes bola symbolickým aktom otvorená výstava Nenápadní hrdinovia. Výstava komixových grafík dokumentujúcich život dvoch nenápadných hrdinov Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla je umiestnená na vonkajšom plote pred budovou školy. Pri slávnostnom otvorení boli prítomní p. František Neupauer - iniciátor celej výstavy, vdp. Gabriel Brendza, dekan farnosti Banská Bystrica mesto, ako aj vedenie školy. Krátko sa prihovorili zhromaždeným žiakom vyšších ročníkov a vysvetlili celú iniciatívu aj posolstvo svedectva viery tých dvoch nenápadných hrdinov. Neskôr mali žiaci 8. a 9. ročníka možnosť podrobnejšie si vypočuť životnú skúsenosť a odhodlanie Silvestra Krčmérycho a Vladimíra Jukla.  Otvorenia výstavy sa zúčastnili aj zástupcovia médií. Výstava je prístupná širokej verejnosti a k preliadnutiu bude k dispozícií do 30.júna 2023. 

            • Olympijský festival deti a mládeže

            • Dňa 23.5. 2023 sme sa zúčastnili olympijskeho festivalu deti a mládeže v mesta B. Bystrica v priestoroch Golianovej školy.  Chlapci 9 ročníka išli s malou dušičkou na florbalový turnaj a nakoniec bojovali o 3 miesto so ZŠ Spojová. Žiaľ po samostatných nájazdoch sme obsadili 4 miesto. Mladší chlapci  nepostúpili  v malom  futbale zo skupiny,ale veľmi si ceníme víťazstvo nad športovou školou Golianová. Chlapci ďakujeme, sme na vás hrdí. 

            • Púť našich mladých k bl. Anke Kolesárovej

            • Dňa 17. až 18. mája putovali naši ôsmaci a deviataci k rodisku bl. Anky Kolesárovej až na krajný východ Slovenska do Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. O púti sa hovorí, že najpodstatnejšia jej časť je práve putovanie, cesta do cieľa, ktorá prináša pútnikovi obetu, odriekanie a mnohokrát aj veľkú fyzickú námahu. Presne takáto bola ja naša cesta, keďže sme putovali vlakom s niekoľkými prestupmi, či dokonca sa nám pritrafila aj vlaková výluka. V metropole východu nás prekvapil dážď, ale ani to neubralo na správnej atmosfére putovania. S našimi batohmi sme si prezreli centrum Košíc.
              Do Vysokej nad Uhom sme dorazili až podvečer, kde nás už čakali tzv. tímaci - mladí dobrovoľníci pútnického pastoračného centra pre mladých s názvom Domček. Po výbornej večeri a ubytovaní bol ešte večerný program. Svätú omšu odslúžil otec Pavol Hudák, ktorý sa našim mladým prihovoril. Na ďalší deň sme pokračovali v  prehliadke dediny, kde bl. Anka Kolesárova prežila svoj život. V kostole sme si uctili jej relikvie, pripomenuli jej významné momenty života a po svätej omši sme sa premiestnili na cintorín, kde je miesto jej odpočinku. Silný moment pri jej hrobe bola výzva minúty ticha s modlitbou za naše osobné prosby.
              Toto miesto, kde na každom kroku cítiť našu sväticu, bolo veľmi premodlené. Svedčia o tom aj nedávne zázraky a uzdravenia na príhovor bl. Anky Kolesárovej. Dielo Božie rastie a sami mladí sa tu nestíhajú čudovať. Okrem Domčeka pribudli pastoračnému centru aj ďalšie tri domy hneď poblíž. Je tu možné sa ubytovať. K Domčeku sa ešte buduje veľká prístavba pre mladých. Pán sa stará, aj keď mnohí nechápu ako je to možné. Veríme, že naši mladí tu zažili spoločenstvo a prijatie. A aj keď len zasievame semienka a žatvu možno neuvidíme, modlíme sa, aby v našich mladých vyrástlo múdre, milujúce, úprimné a čisté srdce na príhovor bl. Anky Kolesárovej. Toto bol aj úmysel našej púte. Pán vidí náš výstup hore. Ten výstup nikdy nie je bez zmyslu a odmeny. Pane, ty neopúšťaš tých, čo ťa hľadajú. Ďakujeme za túto možnosť byť Tvojimi pútnikmi.

            • Zbierame použité batérie so Šmudlom

            • Naši prváci sa zúčastnili zaujímavého ekovýchovného programu zameraného na triedenie a recykláciu elektroodpadu a teda hlavne batérií. Program má názov Zbierame použité batérie so Šmudlom. Okrem Šmudla sa deti skamarátili aj s Čistuľkou. Obidvaja porozprávali deťom zaujímavé veci o triedení odpadu a hlavne o batériách, naučili ich ako majú batérie správne triediť, prečo batérie nemôžeme vyhadzovať do obyčajného smetného koša a už vôbec nie do prírody.

              Naša škola začala spoluprácu s firmou SEWA, ktorá sa zaoberá likvidáciou použitých batérií a elektroodpadu. Pre nás to znamená, že máme možnosť zbierať použité, nefunkčné, vybité, poškodené batérie a nosiť ich do školy – vhodiť ich do veľkého priehľadného valca označeného logom firmy, ktorý sa už teraz nachádza na 1. poschodí na viditeľnom mieste. Po naplnení toho valca sa firma SEWA postará o ich odvoz na správne miesta.

              Batérie obsahujú toxické látky ako olovo, kadmium a nikel. Ak batérie skončia v zmesovom komunálnom odpade (čierny kontajner) dostanú sa na skládku, kde pôsobením poveternostných vplyvov ako je slnko, dážď, mráz, prichádza k narušeniu obalu batérie a uvoľňovaniu nebezpečných látok do okolia. Jedy prenikajú nielen do ovzdušia pôdy a vôd, ale spôsobujú aj kontamináciu potravín. Niekoľkoročná konzumácia toxínov spôsobuje rozvoj chronických chorôb, ako sú alergie, dýchacie problémy, neplodnosť a onkologické ochorenia. Takže okrem toho, že pomáhame životnému prostrediu sa zapájame aj do súťaže o malé, no zaujímavé ceny.

               

            • Beseda o Mexiku a Guadalupe

            • Na hodinu geografie do 9.A prišiel porozprávať o svojich potulkách po Mexiku vdp. otec dekan Peter Štaroštík z Banskobystrickej katedrály. Naši deviataci mohli počuť o tejto krajine priamo z úst pútnika, ktorý navštívil nielen hlavné mesto Mexiko, ale aj najvačšie pútnické miesto na svete Guadalupe. Dozvedeli sme sa, prečo je Guadalupe výnimočné a ako si Panna Mária získala srdcia aztéckych mexičanov. Na hodine nemohli chýbať ani suveníry ako napríklad slávne sombrero, obraz Guadalupskej Panny Márie, či tradičná chilli omáčka. Ďakujeme za pekné svedectvo a tešíme sa na ďalšie stretnutia o potulkách svetom s pánom dekanom v našej škole.

            • Koncert americkej vojenskej kapely

            • Dnes sme mali vzácnu návštevu americkej vojenskej skupiny Touch´n go, ktorá patrí do amerických leteckých síl. V rámci našej spolupráce s americkým veľvyslanenstvom kapela zahrala pre žiakov 2.stupninám skvelý koncert, ktorý sme si všetci užili. Deti mali pre nech prichystané aj veľké množstvo zvedavých otázok v anglickom jazyku. Okrem konverzácie si mohli na živo počuť originálny americký prízvuk.

              Skupina Touch´n go cestuje teraz po celom Slovenskom v rámci Amerických Dni na Slovensku. 

            • Triedne hody deviatakov

            • Deviataci oslávili svoje posledné triedne hody na našej škole. Na sviatok svojho patróna sv. Dominika Sávia boli účastní sv. omše a následne triedneho programu. Spoloční čas si veľmi užili a upevnili vzájomné vzťahy. 

            • Škola v prírode – Chata Kollárová Ostrý Grúň

            • Naši štvrtáci a šiestaci sa zúčastnili štvordňového pobytu v prírode, mimo svojej rodiny, svojich najbližších, svojho komfortu a čo asi najviac pocítili, tak aj mimo sociálnych sietí. No zvládli to, zvládli sme to všetci - žiaci, pedagógovia, animátori i kuchárky. Určite sme si oddýchli a  načerpali sily i čistý vzduch do nasledujúcich dní.

            • Medovníky pre mamičku

            • Takto pečú prváci, bude to darček pre mamičku, nech si pochutí na sladkom srdiečku. A takto nám tu voňajú medovníky aj v máji :)

            • Ako vychovať deti s mobilom v ruke?

            • Pred digitálnou dobou dnes neunikneme. Ako sa v nej zorientovať a aký výchovný postoj zaujať? Kedy sú deti pripravené na vlastný mobil? Čo hľadajú na TikToku? Ako sa spoločne baviť o nástrahách internetu? Aj na túto tému vás pozývame sledovať posledné RODIČKO v tomto školskom roku. Sledujte nás vo štvrtok 11.5.2023 v čase 19:00-20:30 na tomto linku: https://sbb.sk/rodicko/

              Barbora Okruhľanská je z projektu DIGITÁLNI RODIČIA, ktorého podstatou je vzdelávať rodičov a učiteľov o najnovších trendoch v online prostredí a moderných technológiách. Cieľom je priblížiť im svet ich detí, aby ho nielen lepšie pochopili, ale boli v ňom aj správnymi sprievodcami vo výchove. S manželom a dvomi deťmi žije v Košiciach, kde vedie digitálnu a eventovú agentúru PS:Sunrise. 

            • Spevácke úspechy

            • V Novej Bani sa dňa 20.4.2023 uskutočnilo diecézne kolo súťaže Spievajme Pánovi. Súťažili najlepší speváci z cirkevných škôl z Banskej Bystrice, Žarnovice, Novej Bane, Zvolena, Levíc, Novej Dediny a Banskej Štiavnice. 

              Celkovo sa súťažilo v 4 kategóriách, súťažiaci spievali 2 piesne - jednu kresťanskú a jednu ľudovú. Žiačky našej školy pod vedením p. učiteľky Magdalénky Kartáčovej mali zastúpenie vo všetkých kategóriách a dokonca získali aj pekné umiestnenia:

              - v 1.kategórii - 1.miesto Terezka Budayová (3.ročník)

              - v 2.kategórii - 2.miesto Lucia Šajgalíková (5.ročník)

              - v 4. kategórii (skupinky) - 3. miesto - Chiara Lafférsová, Dominika Iskrová, Lucia Šajgalíková (5.ročník) a Laura Karkalíková (6.ročník)

              - v 3.kategórii sa ešte zúčastnila Karin Pávová (8.ročník). 

              Všetkým speváčkam gratulujeme k dosiahnutým výsledkom!

            • Ďalšie eko aktivity

            • V ramci Dňa zeme sa ôsmaci v spolupraci s Americkou ambasádou a American spaces Slovakia zapojili do upratovania nádvorie Štatnej vedeckej knižnice. Sadili rastliny, kvety aj upravovali trávniky a ďalšie porasty. Že to ôsmakom išlo od ruky môžete vidieť aj na fotkách. 

        • Prihlásenie

        • Kontakt

          • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
          • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
          • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
          • 00652709
          • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
      • Staňte sa naším fanúšikom