• Novinky

            • Videopozvánka na zápis do 1. ročníka!

            • Čas do zápisu prvákov sa kráti, tak nepremýšľajte dlho :) Hneď po Veľkej noci - 12. a 13. apríla 2023 od 14:30 do 17.30 sa na vás tešíme v priestoroch našej školy. Na zápis pozývame rodičov spolu s budúcim prvákom alebo prváčkou. Ak ste zmeškali náš Deň Otvorených dverí, môžete sa na zápis naladiť aj prostredníctvom videopozvánky.

              Pripomíname dôležité info:

              Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy.

              Prosíme všetkých záujemcov, aby vyplnili elektronickú prihlášku. Výrazne to zjednoduší celý administratívny proces a priebeh zápisu.

              Spôsoby zápisu:

              1. PROSTREDNÍCTVOM ELEKTRONICKÉHO FORMULÁRA

              Rodič dieťaťa vyplní ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU, ktorú nájde aj na hornej lište našej webovej stránky.

              Následne v deň zápisu bude prebiehať overovanie údajov z elektronickej prihlášky s požadovanými dokladmi, o čom budete informovaní emailovou správou. 

              Pre overenie údajov si doneste rodný list dieťaťa, občiansky preukaz.

              Základná škola vyžaduje pri zápise:

              a) osobné údaje o dieťati v rozsahu - meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste), dátum a miesto narodenia, adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, rodné číslo, štátna príslušnosť, národnosť,

              b) osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu - titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko,  adresa bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie.

               

              2. PAPIEROVOU FORMOU

              Rodič príde do školy v čase zápisu, vyplní a podpíše papierovú prihlášku.

              Zákonnému zástupcovi bude podľa platných predpisov najneskôr do 15. júna doručené rozhodnutie o prijatí (neprijatí) .

              Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie najneskôr do 15. júna 2023.

              Odklad plnenia povinnej školskej dochádzky 

              Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu (Zákon 245/2008 Z.z., § 28a, ods. 3 – znenie od 1.1.2021).

              V školskom roku 2022/23 otvoríme podľa záujmu najviac dve triedy prvého ročníka.

              Do špeciálnej triedy pre žiakov s mentálnym postihnutím môžme prijať najviac 1 žiaka.

            • Korčuliarský výcvik

            • Naši najmladší žiaci absolvovali v uplynulých dňoch korčuliarský výcvik. Prváci, druháci a tretiaci spolu 5 tried sa naučili resp. zdokonalili v korčuliarskej technike pod vedením 6 trénerov a našich pani učiteliek. Tento pobyt na ľade si užili dosýta ako môžete vidieť aj na fotografiách. Nech ich radosť zo zdravého pohybu vydrží, čo najdlhšie. 

            • Kniha pre väznicu

            • Organizujeme zbierku kníh pre väznicu a ľudí vo výkone trestu. Ak by niekto chcel darovať knižnú literatúru, romány, encklopédie, záujmovú literatúru, duchovné či iné hodnotné knihy môžete tak urobiť v dňoch 28.3.-31.3. na označenom mieste vo vestibule školy. 

              Ďakujeme za vašu štedrosť!

            • Enviromentálna premena

            • Záleží nám na tom, kde žijeme. Záleží nám na našom životnom prostredí. Záleží nám na tom, aby aj generácie, ktoré prídu po nás boli obklopené prírodou. Záleží nám na tom, aby aj rastliny a živočíchy mali kvalitné prostredie pre svoj život. Tak nielen takéto výzvy vyslovili žiaci spolu s učiteľmi základnej školy s materskou školou Štefana Moysesa v Banskej Bystrici. Práve na Deň lesaDeň vody sme sa rozhodli začať s našou veľkou ENVIRONMENTÁLNOU PREMENOU. Viac sa venovať triedeniu, na našej škole sa zvlášť zameriavame na papier a plast. Vzdelávať sa ohľadom nových trendov v triedení odpadov. Veď nie je hanba nevedieť, hanba je vedieť a nekonať v zmysle správnosti veci.

              Momentálne sme na tieto odpadové materiály využili kartónové krabice, ktoré si každá trieda zhotovila sama a nemôže chýbať modrá farba ako symbol triedenia papierového odpadu. Na plasty používame veľké plastové fľaše, ktoré sa využívajú na pitný režim a my sme tie, ktoré boli minimálne poškodené (hovorí sa tomu mikrotrhlina, kvôli ktorej sú tieto plastové fľaše na pitný režim nepoužiteľné, pretože voda by z nich vytiekla) použili práve na triedenie plastov a teda po novom aj kovov a tetrapakov.

              Okrem iného sa žiaci našej školy v Deň lesa obliekli do zelenej farby, čím vyjadrili, že sú ochotní napredovať v starostlivosti o životné prostredie. Symbolicky, imaginárne zachraňovali 1 strom a taktiež symbolicky, imaginárne každý kto v Deň vody prišiel oblečený v modrej farbe zachránil jedného vodného živočícha. Veď čo iné môžu deti pre budúcnosť, trvácnosť, udržateľnosť našej Zeme urobiť? Nateraz stačí, ak budú vedené k zodpovednosti a budú sa podieľať na triedení odpadu. Veď malými  krôčikmi dokážeme smerovať k veľkým činom.

              Tak si držíme všetci palce. Žiaci základnej školy Štefana Moysesa môžu byť všetkých príkladom. Veria v krajšie, lepšie a čistejšie životné prostredie.

            • EnviroOtázniky

            • V rámci environmentálnej výchovy, environmentálneho povedomia žiakov našej školy sa štvrtáci rozhodli dať ostatným žiakom možnosť pýtať sa. Pýtať sa žiakov školy (starších i mladších) čokoľvek čo ich zaujíma, možno trápi a súvisí to so životným prostredím. Otázok bolo mnoho, od jednoduchších po zložitejšie, no štvrtáci ako správni detektívi, zahájili detektívne pátranie a oslovili rodičov, starých rodičov, pani učiteľku, encyklopédie a teda aj pána GOOGLA. Nebolo to jednoduché, nešlo to len tak zo dňa na deň, trvalo to trochu dlhšie, no myslím, že výsledok stojí za to. Žiaci štvrtého ročníka všetky otázky roztriedili do jednotlivých ročníkov a každému vyrobili zvlášť knihu s ich otázkami a samozrejme zistenými odpoveďami. Tak veríme, že sme sa popri tejto práci niečo naučili a spolužiakom zhotovili postačujúce odpovede.

              Vaši správni detektívi – 4.A

            • Krížová cesta na Urpíne

            • V rámci pôstneho obdobia sme sa spoločne stretli na kalvárií a modlili sa spolu krížovú cestu. Zišlo sa početné spoločenstvo detí, rodičov aj učiteľov školy. Ďakujeme sr. Veronike za prípravu zamyslení a pekné zapojenie žiakov a rodičov :) 

              Nech zostávajúce dni pôstu sú pre nás priestorom pre modlitbu, stíšenie sa a kvalitnú prípravu na veľkonočné sviatky.

            • Zdobenie gigantického vajíčka

            • Ako sa narodilo naše vajce a ako putovalo na vandrovku do OC Europa.

              Tam ho môžete vidieť i hlasovať zaň až do 5.4. Pod taktovkou p.uč.Dvořakovej tvorili a pracovali na ňom naši štvrtáci, piataci, šiestaci i siedmaci... Podarilo sa, čo poviete? Ďakujeme!

            • Čisté prostredie bez odpadu

            • Žiaci z 9.A na hodine TECH. vyzbierali kopec smeti okolo chodníka smerom k našej materskej škôlke na Belvederi.Okrem smeti si užili jarného slniečka. Ďakujeme .

            • Prečo si dnes obliekame rozdielne ponožky?

            • Chceme tým dať najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí. A zároveň, že ich inakosť chápeme a podporujeme ich. Ponožky sa síce líšia farbou, vzorom, či veľkosťou, ale sú funkčné a dokážu zohriať naše nohy. Ľudia s Downovým syndrómom k nám patria, sú súčasťou našich rodín, školských kolektívov, športových družstiev, divadelných a tanečných súborov. Sú iní, sú s nami a obohacujú naše životy. Preto nemôžu byť diskriminovaní, vylučovaní ani vysmievaní. Rozdielnymi ponožkami vyjadrujeme, že je normálne, že sú iní a my ich prijímame práve takých, akí sú.   

            • Deň počatého dieťaťa

            • Pridajte sa spolu s nami k iniciatíve Fóra života. 25. marec je medzinárodný deň spomienky na všetky nenarodené ľudské bytosti, kedy vrcholí týždňová celoslovenská kampaň Fóra života, ktorá upriamuje pozornosť na zázrak života a jeho ochranu od počatia po prirodzenú smrť. Pripnite si bielu stužku a vyjadrite tak svoj postoj, že ochranu a právo na život má každý od počatia po prirodzenú smrť. 

              Viac info ako sa zapojiť nájdete na https://25marec.sk/

            • Zápis do 1. ročníka

            • Milí rodičia a priatelia školy, 

              dovoľujeme si vás pozvať na zápis do 1.ročníka ZŠ, ktorý sa uskutoční   12.-13. apríla 2023 od 14:30 do 17:30 v priestoroch našej školy. Na zápis pozývame rodičov spolu s budúcim prvákom alebo prváčkou. 

              Ak ešte nieste rozhodnutí a chcete si našu školu okuknúť z vnútra, osobne sa porozprávať s učiteľmi aj vedením školy, srdečne vás pozývame na Deň Otvorených dverí v utorok 28. marca 2023 od 9:00 - 11:30.

              Prosíme záujemcov o Deň otvorených dverí, aby sa predbežne zapísali na nasledujúcom odkaze: https://forms.gle/krN5SsNusTZeqVps6

              Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy.

              Prosíme všetkých záujemcov, aby vyplnili elektronickú prihlášku. Výrazne to zjednoduší celý administratívny proces a priebeh zápisu.

              Spôsoby zápisu:

              1. PROSTREDNÍCTVOM ELEKTRONICKÉHO FORMULÁRA

              Rodič dieťaťa vyplní ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU, ktorú nájde aj na hornej lište našej webovej stránky.

              Následne v deň zápisu bude prebiehať overovanie údajov z elektronickej prihlášky s požadovanými dokladmi, o čom budete informovaní emailovou správou. 

              Pre overenie údajov si doneste rodný list dieťaťa, občiansky preukaz.

              Základná škola vyžaduje pri zápise:

              a) osobné údaje o dieťati v rozsahu - meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste), dátum a miesto narodenia, adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, rodné číslo, štátna príslušnosť, národnosť,

              b) osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu - titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko,  adresa bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie.

               

              2. PAPIEROVOU FORMOU

              Rodič príde do školy v čase zápisu, vyplní a podpíše papierovú prihlášku.

              Zákonnému zástupcovi bude podľa platných predpisov najneskôr do 15. júna doručené rozhodnutie o prijatí (neprijatí) .

              Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie najneskôr do 15. júna 2023.

              Odklad plnenia povinnej školskej dochádzky 

              Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu (Zákon 245/2008 Z.z., § 28a, ods. 3 – znenie od 1.1.2021).

              V školskom roku 2022/23 otvoríme podľa záujmu najviac dve triedy prvého ročníka.

              Do špeciálnej triedy pre žiakov s mentálnym postihnutím môžme prijať najviac 1 žiaka.

            • Tréningy Cheerleardingu

            • Na základe novej možnosti Ministerstva školstva zapojiť do vyučovania  športových trénerov naša škola zareagovala, a využila ponuku šikovnej trénerky K.Valjanovičovej, trénerky Cheerleardingu. Žiaci 2.A, 2.B, 3.A a 4.A sa venovali tréningom od novembra  a od februára lekcie 1-krát týždenne trénujú naši prváci.

              Spoločne sme si nacvičené tréningové prvky vyskúšali aj na Školskom karnevale, kde prišla  pani trénerka povzbudiť a zatancovať si so všetkými žiakmi.

              Viac o cheerleardingu nájdete - http://www.scu.sk/

              Cheer je cool„Cheerleading = šport vhodný rovnako pre chlapcov aj dievčatá, ktorý zapája do aktivity všetky deti z triedy, nezávisle na ich fyzickej pripravenosti. Zábavným spôsobom vytvára medzi deťmi pocit dôvery a zodpovednosti za spoločný výsledok tímu, učí ich spolupracovať a pomáhať si navzájom. Rozvíja základné pohybové schopnosti, rozvíja obratnosť, koordináciu, gymnastické, silové aj tanečné zručnosti. Poskytuje škole skvelú príležitosť na vytvorenie školských športových klubov, ktoré zabezpečia prezentáciu školských aktivít alebo aj reprezentáciu školy v rámci športových súťaží školského športu. CHEER JE PROSTE COOL.”

            • Expert geniality show

            • Niektorí žiaci z druhého stupňa sa zúčastnili celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show. Žiaci mali možnosť prejaviť svoje kvality i zažiť pocit výnimočnosti v témektorá ich baví. Mali príležitosť precvičiť si schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie, správny úsudok a pripraviť sa na dôležité testovania.

              V prvej štvrtine najúspešnejších na Slovensku sa umiestnili v jednotlivých kategóriách:

              Päť jazykov kultúry: Janka Dadová 6.C

              Do you speak English?: Martin Ragan 9.A

               

              Najlepšie umiestnenie (TOP EXPERT) získal:

              Marek Matis 9.A : Od Dunaja k Tatrám – 11. miesto, Góly body sekundy – 22. miesto

               

              Blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

               

            • Zbierka pomoci pre Ukrajinu

            • Na základe prosby aktuálnych potrieb ľudí na Ukrajine v spolupráci s organizáciou De Paul predlžujeme zbierku potrieb pre ľudí zasiahnutých vojnou v Ukrajine DO ZAJTRA do 13.00.

              Zbierajú sa deky, ponožky, baterky/čelovky, tuškové baterky, spacáky/karimatky 

              Súčasťou zbierky sú aj sviečky, ktoré vyábali naši žiaci na hodinách techniky - budú slúžiť nielen na osvetlenie,a ale aj kúrenie a varenie. Žiakom sa podarilo vyrobiť viac než 5 veľkých krabíc, ktoré pomôžu ľudom na Ukrajine. 

              Kto môže pomôcť, nech prinesie dary na chodbu pred školskú kuchynku DNES 9.3 do 15:00 hod a ZAJTRA 10.3. od 7:00-13:00 v budove Školskej jedálne / pri vedúcej jedálne/, prípadne po dohode inak. Je stále zima a prežiť je náročné... Zajtra o 14.00 všetky vyzbierané veci naložia dobrovoľníci na kamión smerujúci na Ukrajinu. 

              Ďakujeme za Vašu ochotu a štedrosť!

            • Vyhrajme spoločne pre naše deti

            • Čo by ste povedali na nový altánok na školskom dvore? Alebo novú interaktívnu tabuľu v triede? Radi by ste si posedeli na školskom dvore na lavičkách s pekným stolom?

              Ak spojíme sily, sen sa môže stať skutočnosťou! 

              Ako na to? 

              1. Urobiť nákup v Kauflande nad 20€.

              2. Poprosiť si o balíček Ekobúk (obsahuje 5 nálepiek a 1 súťažný kód).

              3. Zadať súťažný kód/QR kód na https://ekobuk.sk/sutaz/hlasovanie/banska-bystrica/zakladna-skola-s-ms-s-m-1387

              4. Balíček si môžete kúpiť aj samostatne za 0,50€. 

              5. Poprosiť svoju rodinu, blízkych, priateľov, susedov...aby urobili to isté 

              6. Ak nestíhate kódy pre ich množstvo zadávať, doneste ich do školy na sekretariát, urobíme to za vás.

               

              Takto svoje šance zvýšime! Súťaž trvá do 26.4. vrátane. Neotáľajme však, konkurencia je silná!

              Viac info na www.ekobuk.sk

              Veľká vďaka za vaše nasadenie! 

            • Interaktívna prehliadka o SNP

            • Interaktívne o 2. svetovej vojne v Múzeu SNP s našimi deviatakmi. Pomocou príbehu reálneho slovenského vojaka, ktorý si prešiel viacerými frontmi, boli naši žiaci interaktívne vtiahnutí do danej problematiky. V skupinách mali za úlohu prebádať predmety slovenského vojaka ako napríklad zbrane, ručný granát, prilba, kabát, telefón, odznaky s vyznamenaním, či výstrižky z novín. Postupne sa tak mohli pokúsiť určiť čo najviac indícií spojených s vojakovým príbehom. Aj v tomto vzdelávaní sa deviataci opäť presvedčili, že akákoľvek vojna je pre ľudstvo nezmyselná.

            • Tretiaci s Pablom Picassom

            • Ešte pred prázdninami deti z tretieho oddelenie ŠKD navštívili knižku, kde si nielen požičali knihy, ale sa aj zúčastnili tvorivého pásma Hravé umenie. Prostredníctvom prezentácia sa dozvedeli o kubizme a jeho hlavnom predstaviteľovi Pablovi Picassovi a potom si sami vyskúšali tvorbu, v ktorej prevládajú geometrické tvary. 

              V škole sa nám črtajú nádejní umelci, posúďte sami...

            • Netradičný dejepis v Turzovom dome

            • Naši piataci mali možnosť tráviť hodinu dejepisu netradične a to v múzeu Turzovho domu. Zúčastnili sa vzdelávacieho programu s názvom Múzeum chrám múz. Formou interaktívnych aktivít zistili, kto presne pracuje v múzeu a o čo všetko sa treba dôsledne postarať, aby vzácne exponáty prežili. V skupinách si vyskúšali prácu naozajstného zamestnanca múzea. Ako prekvapenie sa im predstavil kustód múzea. Ten sa stará o všetky exponáty, ktoré vie ošetriť od rôznych plesní. Žiaci sa na záver dostali aj do otvoreného depozitára múzea. Veríme, že vidieť naživo bolo pre našich piatakov viac ako stokrát počuť.

        • Prihlásenie

        • Kontakt

          • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
          • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
          • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
          • 00652709
          • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
      • Staňte sa naším fanúšikom