• Novinky

            • Expert geniality show

            • Niektorí žiaci z druhého stupňa sa zúčastnili celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show. Žiaci mali možnosť prejaviť svoje kvality i zažiť pocit výnimočnosti v témektorá ich baví. Mali príležitosť precvičiť si schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie, správny úsudok a pripraviť sa na dôležité testovania.

              V prvej štvrtine najúspešnejších na Slovensku sa umiestnili v jednotlivých kategóriách:

              Päť jazykov kultúry: Janka Dadová 6.C

              Do you speak English?: Martin Ragan 9.A

               

              Najlepšie umiestnenie (TOP EXPERT) získal:

              Marek Matis 9.A : Od Dunaja k Tatrám – 11. miesto, Góly body sekundy – 22. miesto

               

              Blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

               

            • Zbierka pomoci pre Ukrajinu

            • Na základe prosby aktuálnych potrieb ľudí na Ukrajine v spolupráci s organizáciou De Paul predlžujeme zbierku potrieb pre ľudí zasiahnutých vojnou v Ukrajine DO ZAJTRA do 13.00.

              Zbierajú sa deky, ponožky, baterky/čelovky, tuškové baterky, spacáky/karimatky 

              Súčasťou zbierky sú aj sviečky, ktoré vyábali naši žiaci na hodinách techniky - budú slúžiť nielen na osvetlenie,a ale aj kúrenie a varenie. Žiakom sa podarilo vyrobiť viac než 5 veľkých krabíc, ktoré pomôžu ľudom na Ukrajine. 

              Kto môže pomôcť, nech prinesie dary na chodbu pred školskú kuchynku DNES 9.3 do 15:00 hod a ZAJTRA 10.3. od 7:00-13:00 v budove Školskej jedálne / pri vedúcej jedálne/, prípadne po dohode inak. Je stále zima a prežiť je náročné... Zajtra o 14.00 všetky vyzbierané veci naložia dobrovoľníci na kamión smerujúci na Ukrajinu. 

              Ďakujeme za Vašu ochotu a štedrosť!

            • Vyhrajme spoločne pre naše deti

            • Čo by ste povedali na nový altánok na školskom dvore? Alebo novú interaktívnu tabuľu v triede? Radi by ste si posedeli na školskom dvore na lavičkách s pekným stolom?

              Ak spojíme sily, sen sa môže stať skutočnosťou! 

              Ako na to? 

              1. Urobiť nákup v Kauflande nad 20€.

              2. Poprosiť si o balíček Ekobúk (obsahuje 5 nálepiek a 1 súťažný kód).

              3. Zadať súťažný kód/QR kód na https://ekobuk.sk/sutaz/hlasovanie/banska-bystrica/zakladna-skola-s-ms-s-m-1387

              4. Balíček si môžete kúpiť aj samostatne za 0,50€. 

              5. Poprosiť svoju rodinu, blízkych, priateľov, susedov...aby urobili to isté 

              6. Ak nestíhate kódy pre ich množstvo zadávať, doneste ich do školy na sekretariát, urobíme to za vás.

               

              Takto svoje šance zvýšime! Súťaž trvá do 26.4. vrátane. Neotáľajme však, konkurencia je silná!

              Viac info na www.ekobuk.sk

              Veľká vďaka za vaše nasadenie! 

            • Interaktívna prehliadka o SNP

            • Interaktívne o 2. svetovej vojne v Múzeu SNP s našimi deviatakmi. Pomocou príbehu reálneho slovenského vojaka, ktorý si prešiel viacerými frontmi, boli naši žiaci interaktívne vtiahnutí do danej problematiky. V skupinách mali za úlohu prebádať predmety slovenského vojaka ako napríklad zbrane, ručný granát, prilba, kabát, telefón, odznaky s vyznamenaním, či výstrižky z novín. Postupne sa tak mohli pokúsiť určiť čo najviac indícií spojených s vojakovým príbehom. Aj v tomto vzdelávaní sa deviataci opäť presvedčili, že akákoľvek vojna je pre ľudstvo nezmyselná.

            • Tretiaci s Pablom Picassom

            • Ešte pred prázdninami deti z tretieho oddelenie ŠKD navštívili knižku, kde si nielen požičali knihy, ale sa aj zúčastnili tvorivého pásma Hravé umenie. Prostredníctvom prezentácia sa dozvedeli o kubizme a jeho hlavnom predstaviteľovi Pablovi Picassovi a potom si sami vyskúšali tvorbu, v ktorej prevládajú geometrické tvary. 

              V škole sa nám črtajú nádejní umelci, posúďte sami...

            • Netradičný dejepis v Turzovom dome

            • Naši piataci mali možnosť tráviť hodinu dejepisu netradične a to v múzeu Turzovho domu. Zúčastnili sa vzdelávacieho programu s názvom Múzeum chrám múz. Formou interaktívnych aktivít zistili, kto presne pracuje v múzeu a o čo všetko sa treba dôsledne postarať, aby vzácne exponáty prežili. V skupinách si vyskúšali prácu naozajstného zamestnanca múzea. Ako prekvapenie sa im predstavil kustód múzea. Ten sa stará o všetky exponáty, ktoré vie ošetriť od rôznych plesní. Žiaci sa na záver dostali aj do otvoreného depozitára múzea. Veríme, že vidieť naživo bolo pre našich piatakov viac ako stokrát počuť.

            • Fašiangové minipredstavenie

            • Ešte na posledný fašiangový deň, v utorok 21.2. pripravili žiaci 3.A  počas Telesnej výchovy pre našich prvákov Fašiangové minipredstavenie v telocvični. Boli režisérmi, zvukármi, scénografmi i osvetľovačmi...všetko pripravili, a predviedli prvákom krátky gymnastický tanček s hudbou a aktobatické cirkusové čísla na kruhoch...

              Užili si od prvákov potlesk, radosť a vďaku...A bolo za čo, veď miestami sme ani nedýchali....Ďakujeme tretiaci!

              Psst...medzi nami...už majú chuť pripravovať ďalšie, väčšiepredstavenie...Tak im držíme palce! Sú naozaj šikovníci.

            • Karneval v školskom klube

            • Fašiangový február si naši mladší žiaci užili dosýta počas karnevalu. Pani vychovávateľky za pomoci žiačok z 8.A pripravili bohatý program aj krásnu výzdobu a premenili telocvičňu na tanečný parket. Množstvo pohybových hier, skupinových tancov a rytmických piesni vyzvali do tanca hŕbu princezien, čarodejníkov, lesných víl, kuchárov, hokejistov, zvieratiek, policajtov ba aj kozmonautov. Aspoň kúsok z atmosféry karnevalu si môžete pozrieť aj na videu. 

              Vrámci programu vystúpila so svojim tancom aj sr. Nicol, či tanečníčky Cheerleadingu. Na záver karnevalu si každé dieťa mohlo vziať malú pozornosť ako pamiatku na tento znamenitý deň v ŠKD. Ďakujeme pani vychovávateľkám a ôsmačkam za prípravu a rodičom za kreatívne masky a kostýmy, ktorými vystrojili svoje deti :) 

            • Na čom pracujú prváci?

            • Zaujímavé dni prežili žiaci ŠKD 1.B oddelenie, keď vytvárali vtáčie búdky z krabíc od mlieka a zavesili ich na ovocné stromčeky na malom školskom dvore.

              Taktiež sa chystali na školský karneval a urobili si pekné škrabošky.

            • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

            • Zúčastnili sme sa okresného kola Hviezdoslavov Kubín a toto sú naše víťazné recitátorky. Postupujú na krajské kolo tejto súťaže v marci – blahoželáme a držíme palce.

            • Exkurzia do mincovne v Kremnici

            • Naši tretiaci a štvrtáci navštívili banské mesto Kremnicu. Ich kroky viedli do MINCOVNE (tu sa razili staré zlaté a strieborné mince)  a tiež do MÚZEA MINCÍ. Dozvedeli sa napríklad aj to, aký je rozdiel vo výrobe mince a medaily. Medaily sú oveľa náročnejšie na výrobu ako mince, mincu stačí len raz udrieť a je hotová. Medaila potrebuje oveľa viac úderov, každú jednu musí zamestnanec opracovať lebo ona má vysunutý reliéf a stroj na ktorom sa tlačia medaily má silu 800t/1 úder.

              V Kremnici sa razia rôzne medaily, ocenenia, prezidentské ocenenia, tiež tu razili medaily na MS v hokeji v roku 2011 – 2019. 

              Momentálne Mincovňa v Kremnici razí mince pre Nikaraguu.

              Naspäť sa naši školáci vracali s novými poznatkami, zaujímavosťami a samozrejme nechýbali suveníry v podobe rôznych mincí, odznakov a podobne.

            • Lyžiarsky výcvik na Králikoch

            • V týždni od 30.1 do 3.2 sa naši žiaci  zo 7. A zúčastnili lyžiarskeho výcviku v priestoroch areálu Ski Králiky, kde im celý týždeň bohato snežilo. Žiaci spávali na chate Energy (pri penzione Horec) blízko zjazdovky. Na chate  sa vôbec nenudili, no najviac  sa tešili z nočnej hry Komando. Základy lyžovania  sa naučili všetci a domov si odniesli veľa pekných, ale aj náročných  spomienok. Ďakujeme naším inštruktorom p. uč. Rusnákovi, uč. Čiernikovi, uč. Vojtaššákovej a v neposlednom rade p. uč. triednej sr. Veronike. 

            • Deviataci na Orientačných dňoch

            • Na záver prvého polroka boli naši deviataci na kurze Orientačnách dní v Sásovej. Kurz s témou "Sám sebe priateľom a radcom" im pomohol lepšie spoznať svoje vnútro, vlastnosti aj záujmy, lepšie si rozumieť a prijať sa. V saleziánskom stredisku prežili spolu ako kolektív 3 celé dni plné zážitkových aktivít a reflexií. Viac si môžete pozrieť aj Orientačné dni Banská Bystrica

               

            • ŠKD s Mirom Jilom

            • Deti 1. stupňa si v rámci ŠKD vychutnali namiesto polročných prázdnin polročné šantenie s Mirom Jilom. Pesničkohry si nielen zaspievali, ale aj vytancovali, zasmiali, vyšantili. Rozmazané fotky veru svedčia o rýchlostí presunov aj interakcií vrámci tohto kvalitného programu.

            • Všetkovedko

            • Dňa 30. 11. 2022 sa na našej škole uskutočnila vedomostná súťaž najmúdrejšieho medzi najbystrejšími o titul Všetkovedko. Zúčastnilo sa nej 12 žiakov 2.- 4. ročníka. Titul Všetkovedko školy s najvyšším počtom dosiahnutých bodov a najlepším umiestnením získal žiak 2. B triedy Aurelio Kubala. Titul Všetkovedko s úspešným umiestnením získala aj žiačka 3. A triedy Grétka Tománková.

              Ostatní súťažiaci dostali okrem malého darčeka a diplomu titul Všetkovedkov učeň.

              Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým ostatným ďakujeme za úspešné prejavené vedomosti a schopnosti.

            • Úspech v biatlone

            • Žiačka našej školy Anetka Koudelová z 5.A sa už niekoľko rokov venuje aktívne biatlonu, kde dosahuje výborné výsledky. V polovici januára sa jej podarilo v Osrblí získať 3.miesto v rýchlostných pretekoch na Viessmann pohári v kategórií žiačky. Následne pridala na rovnakom podujatí aj 4. miesto v pretekoch obratnosti. 

              Gratulujeme jej k dosiahnutým výsledkom a prajeme aj ďalšie športové úspechy a radosť zo zdravého športu a pohybu. 

            • O triedení odpadov

            • Naši štvrtáci, piataci a šiestaci dostali možnosť prostredníctvom firmy E-cycling preniknúť hlbšie do tajov putovania rôzneho odpadu, ktorý my ľudia denne vyprodukujeme. Naučili sme sa jednu dôležitú vec a to, že najlepší odpad = žiadny odpad! Čo to znamená?

              No predsa zbytočne nevyhadzovať, veci opäť a opäť používať...  Veľkou výzvou nielen pre nás v škole, ale aj pre všetkých ľudí na Zemi bude osvojiť si nasledovnú hierarchiu v odpadovom hospodárstve a to: ODMIETNI, MINIMALIZUJ, ZNOVU POUŽI, RECYKLUJ, KOMPOSTUJ.

              Tak smelo do toho!

            • Škôlkari ocenení na výtvarnej súťaži

            • Včera sa škôlkari zúčastnili slávnostného udeľovania cien za výtvarnú súťaž "Vidieť chudobných medzi nami". Mali prekrásny zážitok zo sv. omše, aj zo samotného odovzdávania cien v rôznych kategóriách.

              Gratulujem našim šikovným škôlkárom a ďakujem pani učiteľkám Elenke a Danke!

            • Deň komplimentov

            • Okrem sviatku sv. Františka Saleského patrí 24. január aj komplimentom. Kompliment je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe. Aj v našej škole sa v tento deň rozdávali komplimenty a navzájom sme sa potešili milým slovom. Skúsme sa navzájom obdarovať komplimentom aj inokedy a urobiť si deň krajším. Inšpiráciu pre rôznorodé komplimenty môžete nabrať aj na nástenke na 1. poschodí :)

            • Ôsmaci a projekt 5 peňazí

            •  

              ​​​​​​​

              Aj žiaci ôsmeho ročníka sa zúčastnili vzdelávania v Národnej banke Slovenska. Ich priestory poskytujú možnosti príťažlivé práve pre mladých ľudí. Zlepšili svoje vedomosti v oblasti finančnej gramotnosti, praktickými aktivitami dokázali pochopiť tému Príjem a práca. Žiaci zistili, že za prácu je len určitá pláca a s peniazmi je potrebné narábať rozumne. 

      • Prihlásenie

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
        • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
        • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
        • 00652709
        • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
    • Staňte sa naším fanúšikom