• Novinky

            • Štvrtácia a piataci v planetáriu

            • Veľmi zaujímavé vyučovanie majú za sebou žiaci štvrtého ročníka a dvoch tried piateho ročníka. Navštívili v utorok 31.mája planetárium v Žiari nad Hronom. Zaujímavým spôsobom cez 3D videoprojekciu sa dozvedeli veľa o našej galaxií, slnečnej sústave aj vzdialených planétach, ktoré sondy Voyager skúmali aj zblízka. Lektor nám ukázal aj početné súhvezdia, ktoré na oblohe môžeme pozorovať, ale aj vysvetlil, že kvôli svetelnému znečisteniu niektoré hviezdy už vidieť nieje voľný okom. Mohli sme si prácu na hvezdárni vyskúšať aj my sami, keď sme špeciálnym ďalekohľadom pozorovali najbližšiu hviezdu Slnko. 

            • Včelárska exkurzia na Bánoši

            • Druháci si v rámci vyučovania odbehli na SOŠ Bánoš, kde sa im venoval pán včelár. Pútavo im vysvelil ako žijú včielky, aké majú v úli funkcie, kto upratuje, kto krmí kráľovnú, kto zaháľa aj zbiera peľ. Napriek tomu ze včielky nežijú dlhé roky ich úloha v prírode je nezastúpiteľná a starostlivému včelárovi sa odmenia sladkým medom. Deti mohli okrem klasického kvetového medu ochutnať aj medovicový - čo sa im samozrejme veľmi páčilo. 

              Tešíme sa na ďalšie možnosti takého pútavého vyučovania všetkými zmyslami. 

            • Olympijsky festival detí mesta Banská Bystrica

            • Žiaci druhého stupňa sa zapojili do Olympijskeho festivalu detí mesta Banská Bystrica. V stredu 25. mája sa toto podujatie uskutočnilo v športovom areáli pri ZŠ Golianová. Naši žiaci súťažili v kolektívnych športoch - futbal a vybíjaná, svoje zastúpenie sme mali aj v atletických disciplínach ako šprint, beh, štafeta a skok do diaľky. Síce nie sme športová škola ani nemáme posilnené hodiny telesnej výchovy, napriek tomu bol zo strany žiakov veľký záujem a chuť športovať aj súťažiť. Bohužiaľ uprostred súťaženia zaúradovalo počasie a disciplíny vo vonkajšom areáli boli prerušené. Pre neutíchajúci dážď a zhoršené podmienky súťaže, bolo podujatie preložené na náhradný termín. 

            • V komunite Cenacolo

            • Minulý týždeň zažili plný deň naši ôsmaci a deviataci spolu so svojimi učiteľmi. Najprv navštívili komunitu Cenacolo v Kráľovej pri Senci, kde žijú chlapci ktorí mali problémy s rôznymi závislosťami, drogami, ale aj internetom a hazardom. Chlapci z komunity im predstavili svoj život v komunite, ale aj životné príbehy, ktoré ich do komunity priviedli. Žiakov očarila aj krása prostredia a upravený areál, ktorý chlapci prácou zveľaďujú. Môžete posúdiť sami v našom fotoalbume. Po chutnom obede sme sa presunuli do krásneho múzea holokaustu v Seredi, kde žiaci mohli prehĺbiť poznatky z našich dejín a viac pochopiť hrôzy holokaustu. Napriek plnému programu sa podarila aspoň krátka zastávka vo firemnej predajni Sedita, kde si žiaci mohli nakúpiť nejaké sladkosti. Ďakujeme dozorkonajúcim pedagógom aj triednym pani učiteľkám za prípravu tejto exkurzie. 

            • PUMIN 2022

            • V sobotu   14. mája sa naši žiaci zúčastnili Púte miništrantov (PUMIN) v Šaštíne. Naším miništrantom nevadilo skoré ranné vstávanie ani 3 hodinová cesta. V Šaštíne nás čakali prezentácie z misii. O 12.15 bola miništrantská sv. omša, na ktorej sa nám prihovoril cez telefón z Helsínk Juraj Slafkovský, ktorý  hovoril o  vytrvalosti, tímovosti ( vzájomná spolupráca) a počúvaní trénera (Pána Boha). Potom nás čakal výborný obed (prírodné mäso s cibuľou a mäkkou žemľou) a čapovaná kofola. Nakoniec sme pri hrách mohli nazbierať „pumináče“, ktoré nám v obchode slúžili ako peniaze. Chalani si domov okrem vecných darčekom odniesli kopec pekných zážitkov. Ďakujeme aj pánu Moncoľovi, ktorý na nás spolu s učiteľom Rusnákom dávali pozor.

            • Deň rodiny - Nad(dý)chnime sa!

            • Pozývame vás na Deň rodiny, ktorý sa uskutoční v sobotu 21.5 v parku SNP. Aj naša škola sa na ňom zúčastní a prispeje do programovej náplne. Prídite stráviť príjemné popoludnie so svojou rodinou a môžete aj bližšie spoznať osobne pedagógov našej školy. 

            • EXIT Tour pre piatakov a siedmakov

            • Uplynulý týždeň vyučovanie v triedach piatakov a siedmakov ozvláštnil projekt Tlakový hrniec. Interaktívnou formou a zážitkovými aktivitami predstavil piatakom nástrahy sociálnych sieti, fungovanie médií a internetových algoritmov. Tiež sa v druhom bloku pozreli na tému šikany. Siedmaci si dopriali "Digital welness" a posvietili si na primerané používanie sociálnych sieti. V druhom bloku, ktorý si pre nich pripravili lektori, si žiaci interaktívnou formou vyskúšali na vlastnej koži ako sa v nich prebúdza kreativita a objavovali aj svoje talenty,

              Ďakujeme projektu EXIT Tour za interaktívne obohatenie vyučovania aj kvalitné témy.

            • Triedne hody 8.A

            • V triede 8.A sa konali v pondelok 9.5. triedne hody, keďže patrónom ich triedy je sv. Dominik Sávio. Hody sa začali sv. omšou v kostole sv. Kríža, ktorú ôsmakom odslúžil náš kaplán o. Martin Garaj. Po sv. omši mali žiaci v triede spoločné agape - pohostenie. Žiaci si na tento deň pripravili aj kvíz o živote svätca. Dominik Savio bol chlapec, ktorému nechýbala okrem láskavosti, zbožnosti hlavne veselosť. Veríme, že je inšpiráciou aj pre našich ôsmakov.

              Sv. Dominik Savio, oroduj za nás.

            • Biologická olympiáda

            • Žiaci siedmeho ročníka sa 21. apríla 2022 zúčastnili okresného kola biologickej olympiády v Zvolene. Tento deň bol pre nich úspešný, pretože Jakub Klinčok obsadil druhé miesto a Alica Trnková tretie miesto. Aj preto sa minulý týždeň zúčastnili odovzdávania cien a diplomov.

              Mladým vedcom gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a držíme palce v ďalšom objavovaní.

            • Zber papiera - vyhodnotenie

            • Aj druhý zber papiera v tomto školskom roku sa skončil, kontajner sa vyzbieral, naplnil sa celkovou hmotnosťou  2851,8 kg, čo znamená, že sme spolu dokázali zachrániť 47 dospelých stromov. Najviac sa darilo triedam 4.A – 1. miesto, 3.A – 2. miesto a 6.A – 3. miesto. Samozrejme boli ocenení aj najlepší zberači, ktorí najviac prispeli aj k úspechu svojej triedy. Ďakujeme.

            • Čerstvé hlavičky pre našu školu

            • Viete, že naša škola sa zapojila do hlasovania Čerstvé hlavičky? Môžeme získať pre deti čerstvé ovocie každý týždeň! https://www.cerstvehlavicky.sk/#hlasujte

              Treba sa zaregistrovať a každý deň môžete raz hlasovať - súťaž trvá do začiatku júna! Tak poďme na to! Aktuálne sme tretí... Ďakujeme vám, že tento link a výzvu na hlasovanie posuniete aj vášmu okoliu, rodine a známym :)

            • O financiách v projekte 5peňazí

            • Dňa 10. 05 .2022 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili v rámci predmetu občianskej náuky vzdelávacieho programu s 5peňazí v NBS v pobočke v Banskej Bystrici.

              Na vlastnej koži si počas troch hodín vyskúšali hospodárenie s peniazmi, oboznámili sa s tým, koľko zarábajú jednotlivé povolania, vysvetlili si potrebu finančnej rezervy a okrem toho sa dozvedeli mnoho ďalších zaujímavosti.  Ako hodnotia spätne túto aktivitu samotní deviataci? Prečítajte si samotné reakcie žiakov na takéto vyučovanie. 

              "Najlepšia bola asi hra na rodinky. Princíp hry spočíval v rozdelení sa na štvorčlenné rodiny, ktoré mali dva príjmy a mali sme rozdeliť peniaze tak, aby sme prežili. Dovtedy som si ani neuvedomila, akú majú peniaze cenu. Aké je všetko drahé, aké je ťažké narábať s peniazmi. Naučili sme sa, napríklad, aké je dôležité "schovávať si" peniaze do budúcnosti". Klaudia 

              "Musím povedať, že to bolo super." Lukáš

              "Bol to môj prvý zážitok v banke. Dostali sme staré slovenské koruny, ktorých hodnota bola 5000 korún. Dostávali sme rôzne povolania ako napr. záchranár, grafik a iné. Potom sme zistili, koľko ktoré povolanie zarába v hrubom a koľko v čistom." Samuel

              "Najviac sa mi páčilo, keď sme museli vyžiť v rodine zo svojej výplaty a museli sme si určiť priority ako strava, oblečenie, bývanie. Ešte raz by som navštívila túto banku a opäť sa naučila niečo nové." Sára

              "Zistil som, že je dôležité sa poistiť a investovať a mať rezervu." Timotej

              "Hrali sme hru Kahoot, kde sme mali zaujímavé otázky." Terezka

            • Ovocie pôstnej aktivity

            • Ako sme vás už informovali - počas pôstu bežala na našej škole rozsiahla pôstna aktivita. Bola prispôsobená a na mieru šitá zvlášť pre prvý aj pre druhý stupeň. Spoločne sme otvárali naše oči pre vďačnosť za dary, ktoré od Pána dostávame, za jedlo, vodu, zdravie, rodinu, domov, školu a najvzácnejší dar viery! Lístky s vyjadrenou vďakou sa zbierali celý pôst vo vestibule školy a na Veľkú noc sa stali súčasťou výzdoby Vzkriesenia. Môžete ich poobdivovať aj vy, keď odprevádzate svoje ratolesti :)

              Neostalo však len pri slovách a prázdnych aktivitách a deti sa zapojili aj do konkrétnej pomoci tým, ktorí nemajú toľko ako my. Na prvom stupni sa deti zapojili do aktivity Tehlička pre Sudán a spolu zozbierali úctihodnú sumu 200 €.

              Na druhom stupni zas žiaci po zaujímavej besede sprostredkovanej dobrovoľníkom spoznali projekt Marys meals a zistili, že riešenie extrémnej chudoby a svetového hladu nieje len na pleciach dospelákov, ale pridať sa môžu aj oni. Konkrétne sa pre projekt nadchli naši deviataci, ktorí zisk z prevádzky školského bufetu venovali pre hladujúce deti. Rovnako sa pripojili aj žiaci ostatných ročníkov a spolu s učiteľmi a ostatnými zamestnancami školy sa vyzbierala suma 247,24 € čo znamená, že na celý najbližší školský rok sme ako škola zabezpečili jedno teplé jedlo pre viac ako 13 detí v rozvojových krajinách. 

              Ak by ste chceli prispieť a zabezpečiť jedlo aspoň pre jedno dieťa na celý rok môžete tak urobiť zaslaním svojho daru na účet SK24 8330 0000 0008 1560 1560 alebo prostredníctvom stranky www.marysmeals.sk

            • Plavecký výcvik druhákov a tretiakov

            • Viac ako tridsať žiakov 2. a 3. ročníka absolvovali plavecký výcvik. O tento silný zážitok detí a ešte viac dozorkonajúcich učiteľov sa podelila jedna z nich. 

              Päť nádherných, no i náročných (pre niekoho viac, pre niekoho menej) dní sme strávili na plavárni Štiavničky v BB. Takto sme začínali deň v týždni 25.- 29.4.2022. Tí, ktorí majú ráno problém s preberaním sa, dlhšie im trvá kým sa naladia a začnú deň – tak v tomto týždni ho zaručene nemali. Tento týždeň sme boli naozajstní športovci a vytrvalci. Poniektorí z nás svoj deň začali už rannou prechádzkou zo školy smer plaváreň (čo Vám budeme hovoriť, taká pol hodinka čistej chôdze to je), nasledovala dynamická rozcvička pri bazéne (už v plavkách), prvotný šok skoku do bazéna (deti tomu hovoria skok do studenej vody, no nám učiteľom popri tej zodpovednosti adrenalín nedovolil mať pocit zimy, nám bolo teplo aj v tej takzvanej zimnej vode), pol hodinka plávania (poniektorí sa zdokonaľovali, poniektorí sa všetko nové učili a prekonávali sami seba), ďalej nekompromisný pobyt v parnej saune, boj o každý nový nádych a potom nasledoval šok v podobe sprchy no nie studenou vodou, ani zimnou vodou, ale sprcha ľadovou vodou a to nie je prechádzka ružovou záhradou (ale musím Vám povedať, každým dňom pod touto ľadovou sprchou pribúdalo viac a viac odhodlancov a v piatok nebolo druháka ani tretiaka, ktorí by pod tú spŕšku nevošli – klobúk dolu (no na plavárni tak plaveckú čiapku). A opäť plavecká trištvrte hodinka.

              Odmenou za plavecký výkon bola jazda tobogánom, hra na lovcov nielen rybyčiek a relaxačná chvíľka v teplom bazéne (tak tomu hovoria deti, vraj v ňom neklepocú zuby o zuby a človeku v ňom mizne fialová farba z pier 😊). A ide sa smer šatňa, vytúžený bufet a polhodinka ťažkej chôdze smer škola.

              Tak takto sa naši druháci a tretiaci s vodou skamarátili.

            • O našej Zemi aj na druhom stupni

            • Deň Zeme oslávili rôznymi aktivitami aj žiaci na 2. stupni počas vyučovacích hodín, učitelia na hodinách v rámci integrovanej výučby sa venovali problematike environmentálnych problémov. Na hodine slovenského jazyka sa žiaci zamýšľali o globálnych problémoch, ktoré trápia svet (detská práca, zneužívanie chudobných v rozvojových krajinách).

              Na hodine výtvarnej výchovy sme tvorili z obalov od fliaš, kreslili kriedami odkaz našej Zemi. S niektorými žiakmi sme sa snažili vyčistiť okolie školy a park od odpadkov. Na hodinach anglického jazyka si žiaci zaspievali Earth Song (M. Jackson) a venovali sa environmentálnym témam.

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa aspoň nachvíľu zamysleli aká krehká je naša Zem.

            • A Slovo bolo u Boha

            • Zúčastnili sme sa krajského kola v recitácií kresťanskej poézie a prózy na KGŠM v Banskej Bystrici. 

              Žiaci našej školy boli opäť úspešní a získali 3x 3.miesto a jedno 2. miesto.

              Blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy!!!

        • Prihlásenie

        • Kontakt

          • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
          • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
          • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
          • 00652709
          • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
      • Staňte sa naším fanúšikom