• Novinky

            • Školské výlety na Orave

            • Ako sa spieva v istej ľudovej piesni, že v jednom malebnom regióne je dobre aj zdravo. Keďže odtiaľ pochádza alebo je inak citovo spätá značná časť pedagogického zboru, nie je tajomstvom, že je to "top one" vyhľadávaná lokalita školských výletov tohto roku. Najprv sa do oravských chotárov vybrali naši tretiaci a siedmaci, deň po nich aj šiestaci. Všetky tri triedy navštívili a podrobne si prezreli Oravský hrad, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky hradného staviteľstva na území Slovenska. Zvlášť tretiackym námornikom plesalo však srdce v prístave pri Oravskej priehrade, keď sa nalodili na výletnú loď prezreli si zblízka Vtáči aj Slanický ostrov. Deväťdesiat minútová plavba loďou s výhľadom na okolité kopce ako sú Beskydy, Babia hora či Magura, so zastávkou na ostrove umenia Slanica (dominantou ostrova je kostol Povýšenia sv. kríža, v ktorom sú lokalizované stále expozície ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie ) a s oboplávaním vtáčieho ostrova (Vtáčí ostrov na Oravskej priehrade je významným hniezdiskom jednej z najväčších kolónií čajkovitých druhov vtákov na Slovensku. Hniezdia tu čajky bielohlavé, čajky smejivé, vzácne rybáre riečne a medzi nimi aj kačice divé, kačice chripľavky a v roku 2020 po prvý krát v histórii zahniezdila na Orave práve na tomto mieste hus divá) sa táto plavba stala pre žiakov nezabudnuteľná. Aj starším žiakom sa lodné dobrodrúžstvo veľmi páčilo a zisťovali či sa nedá ísť loďou až do Banskej Bystrice. Keď si však oprášili vedomosti z geografie o riečnej sieti Slovenska, zanechali loď a nasadli predsa len do autobusu. 

            • Spoločný výlet prvákov

            • Pre prvákov je všetko tento školský rok prvý krát a užívajú si to naplno. Ako školáci absolvovali svoj prvý školský výlet Železničkou Čierny Balog a navštívili lesnícky skanzen. Spoločný čas so spolužiakmi aj pani učiteľkami, zážitok z jazdy vláčikom, hýkanie od radosti aj vychutnávanie si všetkých dobrôt, či už nabalených z domu alebo kúpených - to všetko si odnášajú v spomienkach aj do vytúžených prázdnin. 

            • Športový deň a OČAP

            • Sviatok sv. Petra a Pavla sme okrem spoločnej slávnostnej sv. omše oslávili aj kurzom Ochrany človeka a prírody. Ak vám to nejde dokopy len si spomeňte na kilometre prebrázdené v Malej Ázií, Palestíne aj samotnom Ríme kedy neraz išlo o život aj na jednotku zmáknutú orientáciu v teréne. Keďže sme cirkevná škola, vložili sme sa do toho naplno :)

              Žiaci na 1.stupni sa naučili čo to o fixácií zranenej končatiny, spoznali mapu, precvičili si obratnosť pri úniku aj zásady turistiky. Legendy hovoria, že vraj aj lovili zajace, ale pssst. Starší žiaci sa skamarátili s buzolou, neboli vyhúkaní zo stabilizovanej polohy, zopakovali si dopravné značenia aj vegetáciu, dokonca zvládli rozvinúť aj zmotať požiarnu hadicu. Ďakujeme žiakom deviateho ročníka za ochotu a odvahu pripraviť si stanovištia pre mladších spolužiakov. A našim apoštolom a oporám Katolíckej Cirkvi za ochranu :)

            • Kariérne poradenstvo

            • V rámci Regionálneho centra kariéry Banskobystrického samosprávneho kraja sme v závere roka mali na škole kariérové poradenstvo pre žiakov 8.A triedy s konzultantkou Jarmilou Oravkinovou. Aktivity pre žiakov boli zamerané na kľúčové kompetencie potrebné pre ich rozvoj v ich dalšej kariére. Potrebné sú najmä komunikácia, riešenie problémov, spolupráca, flexibilita, ale aj tímovosť. Pre žiakov boli aktivity veľmi zaujímavé a veríme, že ich v to v nasledujúcom školskom roku správne nasmeruje pri výbere strednej školy.

              Aktivity sa realizovali v našej novej školskej záhrade a zriadenej čitárni, za budovou školy vedľa malého dvora. Hlavne v tieto horúce dni je tam fakt príjemne a ide na dračku. Ďakujeme pánovi školníkovi za krásne a funkčné prevedenie a Nadácií SPP za finančnú podporu tohto projektu. 

            • Hasičské zážitky našich prvákov

            • Deň, po ktorom nejeden prvák (minimálne chlapci) mal problém zaspať od radosti. Veď vidieť z blízka hasičské autá, vyskúšať si výstroj a aj hydraulické nožnice, je snom nejedného dieťaťa. Prváci si deň na hasičskej stanici užili a aj sa niečo nové naučili. Napr. že práca hasiča je viac služba ako práca, že to veľa krát je riskantné a náročné povolanie. Napriek tomu vám každý tretí z nich povie, že keď vyrastie bude hasičom. Tak nech im to vydrží :) 

            • V ÚĽUVe boli aj prváci

            • Júnové dni keď už naši prváci v slabikári zmolia poslednú stranu si pani učiteľky pripravili pre najmenších žiakov zaujímavé aktivity. V rámci rozvoja jemnej motoriky si žiaci pod vedením skúsených lektorov vyskúšali prácu v rezbárskej a hrnčiarskej dielni a mohli maľovať na sklo zaujímavé ornamenty. Svoje výrobky si vo finálnej podobe mohli odniesť aj domov a potešiť tak svojich blízkych. Zdá sa, že v 1. ročníku máme umelcov a remesleníkov s veľkou budúcnosťou, alebo aspoň s veľkou chuťou sa niečo nové naučiť. 

            • Praktická výučba s pánom záhradníkom

            • Aj tento školský rok na niektorých hodinách techniky bol prítomný záhradník pán Rastislav Šimek, ktorý sa zároveň aj stará o našu školskú záhradu. Naši žiaci z druhého stupňa boli počas roka pri sadení ovocných a okrasných stromčekov, dozvedeli sa všetko potrebné, napríklad ako stromčeky strihať, okopávať, polievať, kedy je nutné použiť postrek a ako rôzni škodcovia môžu naše stromy ohroziť. Tiež sme počas hodín vypleli políčka, či upravovali okrasnú záhradu. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a sme vďační za tieto praktické hodiny v našej školskej záhrade.

            • Exkurzia v katedrále

            • Žiaci tried 5.A, 7.A a 5.B sa zúčastnili exkurzie v katedrále. Pán dekan Peter Staroštík nám starostlivo vysvetlil význam viacerých liturgických predmetov, liturgického odevu i farieb a tiež význam a symboliku liturgického priestoru katedrály. Priblížil nám aj jej históriu. Navštívili sme tiež kryptu pod katedrálou, kde sú pochovaní viacerí kňazi - jezuiti, ktorí pôvodne tento chrám spravovali.

            • Biblia očami detí

            • Žiaci našej školy boli opäť úspešní!

              Slávnostné odovzdávanie diplomov diecézneho kola vo výtvarnej súťaži Biblia očami detí sa uskutočnilo dňa 15.6. v kostole sv. Michala archanjela na Fončorde.

              Ocenení boli:  

              T. Budayová 2.A -  3.miesto

              L. Kapustová 6.A - 3.miesto

              M. Kosková - 4.A, M.Čunderlík, M.Štrba - 8.A - získali cenu poroty

              A získali sme aj ocenenie ako druhá najúspešnejšia škola za všetky odoslané výtvarné práce.

              Blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy!!!

                

              Všetky výtvarné práce budú onedlho vystavené v priestoroch našej školy.

            • Z kuchyne rovno na piknik

            • Krásny slnečný a sviatočný deň naši námorníci prežili aj takto ... najskôr si v kuchynke nachystali a zabalili rôzne zdravé i menej zdravé maškrty ... potom sa s piknikovými košíkmi presunuli do parku ... následne si našli miestečko na rozloženie svojho tábora (deky) ... a tam každý podľa vlastnej chuti maškrtil, klábosil. čítal knihu, hral spoločenské hry. Škoda, že to všetko tak rýchlo ubehne

            • Školský guláš

            • Škola je priestorom pre vzdelanie aj výchovu detí, no ak spája komunitu rodičov a učiteľov a vytvára partnerskú atmosféru je to pridaná hodnota. Po dvoch rokoch pandémie sa podarila aktivita pre celé školské spoločenstvo - učiteľov, zamestnancov školy, rodičov a deti, z čoho máme veľkú radosť. 10. júna sme horúce piatkové popoludnie prežili spoločne na školskom dvore - pri dobrej hudbe, chutnom jedle aj kulturnom programe. Najvzácnejším však bol čas strávený spolu, rozhovory, zoznámenia a zdieľanie výchovného pôsobenia na "oboch frontoch" :) Na príprave podujatia sa aktívne podieľala rada rodičov a vedenie školy. Ďakujeme všetkým zapojeným za ich vklad a obetavú službu. 

            • Plavecký výcvik 4. a 6.ročníka

            • Plavecký výcvik absolvovali žiaci 4.A a 6.A v termíne 7.-9.6 a 13.-14.6 na plavárni na Šachtičkách. Spolu sa do bazéna odvážilo 42 plavcov. Vďaka skúseným plavčíkom aj pedagogickému dozoru sa žiaci oboznámili s rôznymi štýlmi plávania a zdokonalili sa v technike plávania. Žiakom sa tento čas obzvlášť páčil, všetci žiaci to zvládli bez ujmy a mali veľkú radosť z vody. Tešíme sa, že po covidovej prestávke si žiaci môžu vychutnať aj túto formu vzdelávania telesnej výchovy. 

            • Matematický klokan

            • 36 žiakov našej školy sa zapojilo do súťaže MATEMATICKÝ KLOKAN, ktorá je najväčšou medzinárodnou matematickou súťažou na svete. Žiaci si mohli preveriť svoje matematické vedomosti a rozvíjať logické myslenie riešením zaujímavých úloh. Viacerí sa stali aj úspešnými riešiteľmi tejto súťaže. Okrem diplomov a ceruziek pre každého účastníka súťaže sa niektorým podarilo získať aj zaujímavé vecné ceny. Blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

               

              ÚSPEŠNÍ RIEŠITELIA:

              Šimon BUDA – 1. A

              Mária MONIŠOVÁ – 1. A

              Dominik TRNKA – 1. B

              Paulína PIROCHOVÁ – 2. A

              Peter KELLER – 3. A

              Terézia HAJKOVSKÁ – 3. A

              Matej FERENC – 3. A

              Lukáš KAPUSTA – 3. A

              Tereza Čunderlíková – 3. A

              Aneta SALANCIOVÁ – 5. A

              Lukáš GYULAI – 5. B

              Martin RAGAN – 8. A

            • Triedne hody 1.A

            • Triednych hodov sa dočkali aj prváci, ktorí si ešte v októbri vybrali za svoju patrónku sympatickú svaticu Matku Terezu. Možno im učarila svojou dostupnou výškou, či horlivou charitatívnou prácou v ďalekej Kalkate. Akokoľvek, tešia sa z jej patronátu celý rok. Hody sa však ešte neuskutočnili, keďže slávime jej sviatok v septembri a tak si ju v presunutom termíne oslávili na začiatku júna. Hodovú sv. omšu im v školskej kaplnke odslúžil p. kaplán Martin. Po sv. omši si žiaci užili hody aj chuťovo a ochutnali všakovaké koláčiky, sladkosti a slanosti, čo priniesli alebo dokúpili z príspevku Rady rodičov. Nechýbali ani aktivity na tému tejto svätice, či zistenie, že aj malí prváci môžu priložiť svoje ruky k dielu lásky, tam kde sú, nemusia ísť ani do Kalkaty :) 

            • Štvrtáci v ÚĽUVe

            • Naši štvrtáci ešte minulý týždeň preberali na pracovnom vyučovaní ľudové remeslá. Načo sa ich však učiť len z učebnice teoreticky, keď je možnosť vyskúšať si ich na vlastné ruky? Pod vedením skúsených lektoriek pracovali deti v textilnej, drevárskej aj hrnčiarskej dielni ÚĽUVu a práca sa im náramne páčila. Chlapci šmirgľovali varešky ako o dušu, dievčatá plstili a vyrábali rôzne ozdôbky. Svoje finálne výrobky si mohli na pamiatku nechať alebo nimi obdarovať svojich blízkych. 

            • Námornícky jedálny lístok

            • Celý mesiac sme sa venovali téme PRÍPRAVA JEDÁL. Samozrejme nesmela chýbať príprava receptov, zostavenie jedálneho lístka, zásady stolovania a v neposlednom rade úprava a následné upratanie priestorov kuchyne.  Každá námornícka skupina pripravovala iný recept a každý výtvor bol pekný na pohľad a vynikajúci na chuť. My sme si pochutnali 😊.

              Takže tu je naše slávnostné menu!

              Predjedlo: Tousty

              Hlavné jedlo:

              polievka -  Zeleninová polievka s ovsenými vločkami

              druhý chod -  Vyprážaný syr s hranolkami

              šalát - Mrkvový šalát

              Dezert:

              Šalamúnové rezy

              Jogurtový pohár

              Nech sa páči, ponúknite sa (aspoň na fotkách).

              Predjedlo: Toasty

              polievka -  Zeleninová polievka s ovsenými vločkami

              Hlavné jedlo - Vyprážaný syr s hranolkami

              Mrkvový šalát

              Dezert - Šalamúnové rezy

              Dezert - Jogurtový pohár

            • Návšteva v Centre voľného času

            • Dňa 7.6.2022 deti zo školského klubu navštívili s p. vychovávateľkami Prezentáciu krúžkov v CVČ v Misijnom dome. Deťom sa prezentácia veľmi páčila a všetkým prezentujúcim deťom nadšene tlieskali.

              Veríme, že v budúcom šk.roku sa deti do krúžkov zapoja oveľa viac.

            • Tvorivé dielne u ôsmakov

            • Na hodinách Techniky si naši ôsmaci precvičili jemnú motoriku s Ivetkou Antalovou, ktorá k nám prišla z centra rozvoja Ideas. Žiaci maľovali na sklo špeciálnou technikou ľudové vzory a tiež pracovali s drôtom, ktorý opletali na malý kvetináč. Ďakujeme za tieto tvorivé dielne, boli pre našich ôsmakov určite veľmi zaujímavé a podporovali v nich kreativitu a tvorivosť.

            • Tretiaci na hasičskej stanici

            • Ak sa vám zdá, že tretiaci sa posledné dni poriadne ani neučia len po výletoch a exkurziach chodia, ste na omyle. Na tých exkurzia si nielen zopakujú vedomosti z prvouky či vlastivedy, ale z prvej ruky ("hasičskej") zistia, čo taká práca hasiča obnáša. A to sú poznatky viac než potrebné pre život a ocenenie každého zamestnania, ktoré buduje našu spoločnosť. Ďakujeme hasičom a iným záchranným zložkám za ich službu a prácu a tretiakom za príkladné správanie a chuť učiť sa!

      • Prihlásenie

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
        • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
        • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
        • 00652709
        • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
    • Staňte sa naším fanúšikom