• Novinky

            • Post Bellum otvorilo témy minulosti

            • Posledný deň pred polročnými prázdninami našu školu navštívili pracovníci z občianskeho združenia Post Bellum SK. Táto organizácia vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. 

              Prostredníctvom štvorhodinových zážitkových aktivít otvorili témy minulosti, ktoré korešpondujú s problémami súčasnej spoločnosti.  Žiaci sa vcítili do kože Evy, mladého dievčaťa židovského pôvodu, ktoré muselo uskutočniť existenčné rozhodnutia ako opustenie domova. V jej roli mohli pochopiť, že cez rozhodovanie konkrétnej osoby je možné nazerať inak na politické rozhodnutia ako z pozície predstaviteľov parlamentu. 

              Veríme, že podobné zážitkové aktivity týkajúce sa našej histórie budú môcť neskôr zažiť aj ďalší žiaci našej školy. Podujatie bolo zrealizované aj vďaka finančnej podpore Rady rodičov. 

            • Ktorá stredná je tá pravá pre Teba?

            • Vážení rodičia a deviataci,

              Banskobystrický samosprávny kraj Vás pozýva na podujatie „Online burza stredných škôl BBSK“, zamerané na predstavenie a výber strednej školy pre žiakov základných škôl v našom kraji.

              Cieľom podujatia je  prezentovať všetky  prihlásené stredné školy v Banskobystrickom kraji. Žiaci základných škôl, ale aj ich rodičia sa prostredníctvom pripravených príspevkov dozvedia viac o možnostiach štúdia na stredných školách, podmienkach  prijatia, priebehu prijímacích skúšok aj o následnom  uplatnení. 

              Podujatie sa bude realizovať  v dňoch 9.2. – 18.2.2022 -  prostredníctvom YouTube a online diskusií  pre žiakov a  rodičov priamo so zástupcami jednotlivých stredných škôl.

              ​​​​​​​Harmonogram podujatia prikladáme v prílohe.

              Po odprezentovaní jednotlivých škôl bude priestor na kladenie otázok a získanie bližších informácií o školách, o ktoré sa žiaci a ich rodičia zaujímajú.

              Viac informácií nájdete na stránke: www.idemnastrednu.sk

            • Výsledky Komparo

            • Naša škola sa zapojila do testovania 8. a 9. ročníka vrámci projektu Komparo ešte v 1.polroku. Zvlášť nás teší, že naši žiaci dosiahli výborné výsledky pri celoslovenskom porovnávaní základných škôl a osemročných gymnázií a v biológií sa zaradili medzi 25% najúspešnejších škol. 

              Ďakujeme pani učiteľkám za svedomitú prípravu a vedenie v predmetoch.

            • Invázia snehuliakov 3.A

            • Tretiaci zažili deň plný dobrodrúžstva - snehovo biely aj blatovo hnedý, no hlavne plný smiechu a radosti. A že to stálo za to svedčí aj pútavý príbeh z ich pera. Príjemné čítanie :) 

              Jeden krásny, trochu studený a snehom padajúci deň sme sa vybrali my tretiaci na veľkú sánkovačku (no mali sme len klzáky, ale verte, to je lepšie ako sane 😊). Prišli sme na pomerne veľký kopec a čo sa stalo/nestalo? Začali sme hľadať sneh, naozaj, seriózne. Neveríte?! Mali by ste, pretože je to tak! Veľmi sme sa snažili, no neúspešne, žiaden pekný, biely a bohatý sneh sme nenašli, a tak sme sa museli zmieriť s takým menej pekným, menej bielym a menej bohatým – tá hnedá farba zeme ho výrazne prebíjala. Ale my sme sa nedali, začali sme bojovať a hneď sme sa všetci rad radom vybrali na ten kopec a opätovne sme ho zdolávali – dolu šmykom, hore behom. A opäť dolu šmykom, hore behom (s úsmevom). Po niekoľkých opakovaniach sme zistili, že tá biela snehová farba sa vytratila a na kopci zostala farba hnedá, no nielen na ňom (bohato nám hnedú farbu nadelila aj na naše oblečenie). Pohľad na nás v tomto momente už nebol vábny, no čo už, nechceli sme si pokaziť náš deň a tak sme sa všetci hromadne hodili do veľkej snehovej práčky – váľali sme sa, gúľali, šúchali po zostatkovom snehu (podotýkam na inom mieste ako na kopci) a aspoň sme sa tvárili, že sme už oveľa čistejší. Vtom v niektorom z nás skrsol skvelý nápad, myšlienka, a to, aby sme si urobili snehuliaka. Poviem Vám stavať snehuliaka zo snehu tam, kde ten sneh chýba je poriadna fuška. Opäť sme sa ale nevzdali a snehuliaka sme stavali a postavili sme, nie jedného, hneď niekoľkých, až z toho vznikla invázia snehuliakov. Ak by ste ich chceli vidieť, choďte sa pozrieť do parku, určite ich tam stretnete 😊.

              (Vaši tretiaci – námorníci z Bielej Perly)

            • Beseda o dobrovoľníctve

            • Súčasne 27. januára 2022 9. A trieda absolvovala besedu so slečnou Bc. Miriam Duľovou, ktorá žiakov oboznámila o výhodách a potrebe dobrovoľníctva v našej spoločnosti. Rozprávala o svojich skúsenostiach s pomocou blížnym, ale tiež sa dotkla aj tém súvisiacich s rasizmom, o ktoré žiaci prejavili záujem. Snažila sa ich motivovať k službe iným ľuďom bez ohľadu na predsudky. Touto cestou jej tiež chceme poďakovať za jej čas. 

            • Deň obetí holokaustu

            • 27. január je Deň obetí holokaustu. Celý svet si v tento deň pripomína utrpenie šiestich miliónov Židov, ktorí boli obeťami holokaustu počas II. svetovej vojny. Aj na našej škole sme si pripomenuli význam tohto dňa so žiakmi 7.,8. a 9. ročníka  prostredníctvom životného príbehu Žida Michala Kleina.

              V spoločnej diskusii sa niektorí žiaci prvýkrát stretli s pojmami holokaust, antisemitizmus, koncentračný tábor a vnímali hrôzy, ktoré so sebou priniesla II. svetová vojna. Žiaci si spoločne uvedomovali potrebu, aby sa rovnaká tragédia nikdy viac neopakovala.  

            • Triedne hody 5.A a don Bosco na škole

            • 31. január si celá Cirkev pripomína sviatok Otca a učiteľa mládeže - sv. Jána Bosca. Za triedneho patróna si tohto obľúbeného turínskeho svätca mladých vybrali žiaci 5.A. Svoju hodovú slávnosť začali sv. omšou v školskej kaplnke. Vzácným obohatením slávnosti bola relikvia sv. Jána Bosca, ktorá pri tejto príležitosti bola v kaplnke prístupná pre uctenie počas celého dňa. Piataci sa po sv. omši už s veľkou chuťou zhostili vlastnoručne pripraveného agapé a užili si spoločný čas so svojim patrónom. K agapé prispela aj Rady rodičov. Okrem spoločnej aktivity si spolu dopozerali film o don Boscovi a zachytili čím ich tento svätec inšpiruje najviac. 

              Sv. Ján Bosco, oroduj za nás!

            • Orientačné dni pre 6.A

            • Žiaci 6.A sa hneď po návrate zo vianočných prázdnin zúčastnili kurzu Orientačných dní! Trieda mohla využiť tri plné v saleziánskom stredisku v Sásovej na vzájomné spoznanie, zohratie sa a zistenie, že s mojimi spolužiakmi v triede môže byť aj sranda a spolu dokážeme viac ako sme si mysleli. 

              Ďakujeme tímu Orientačné dni Banská Bystrica za kvalitný program! A Rade rodičov za finančnú podporu.

            • Koledovanie Dobrej Noviny

            • Naša škola sa aj v tomto šk. roku aktívne zapojila do koledovania 17.12.2021.

              V aktuálnom ročníku DOBREJ NOVINY sme podporili drobné podnikanie na východe Ugandy – rozvoj aktivity 69 farských skupín, ktoré sa venujú včelárstvu, pestovaniu kávy a ovocných sadeníc, či krajčírstvu. Viac o hlavnej téme 27. ročníka Dobrej noviny nájdete na https://www.dobranovina.sk/podme-nieco-dobre-podniknut . Z výťažku verejnej zbierky sa podporia aj ďalšie projekty v Ugande, Etiópii, Južnom Sudáne a Keni. 

              V tento deň mohli žiaci počas koledovania priamo v škole prispieť do pokladničky na pomoc tým, ktorí sú v núdzi. Vyzbieraná suma v našej škola bola 300 eur. Ďakujeme!

              Tí, ktorí by ste chceli podporiť Dobrú novinu je možné prispieť aj na čísle účtu: SK77 1100 0000 0029 4045 7894. Viac informácií nájdete na https://www.dobranovina.sk/podporim/

              Už vopred Vám ďakujeme za podporu tohto dobrého diela!

            • Posvätenie tried

            • Nový kalendárny rok a návrat žiakov 2. stupňa späť do škol po dištančnom vzdelávaní. Po zimných prázdninách a sviatku Zjavenia Pána sa v škole konečne zišli už celé triedy. Aj pri tejto príležitosti navštívili dnes našu školu duchovní otcovia, ktorí nám posvätili naše triedy. 

            • Opäť v škole...

            • Dobrý deň milí rodičia, milí žiaci,

              v prvom rade Vám chcem zaželať požehnaný nový rok 2022, hlavne veľa zdravia, aby sme kráčali spoločne s Kristom.

              Zároveň mám pre Vás pár informácií:

              1. Vyučovanie je obnovená aj na druhom stupni a preto sa všetci v pondelok stretneme v škole, podľa klasického rozvrhu. Už sa na všetkých tešíme.
              2. Prosím rodičov, nezabudnite v pondelok potvrdenie o bezpríznakovosti, buď cez edupage, alebo v písomnej podobe. Ďakujem za spoluprácu. 
              3. Od pondelka by  mali fungovať aj všetky školské krúžky.
              4. Stále je potrebné, aby deti mali počas vyučovania rúška, prosíme, aby ste deťom zabalili aj náhradné rúšku. 


              Ďakujem za spoluprácu a prajem ešte oddychový víkend.

              s pozdravom

              Mgr. Michal Chrenka
              riaditeľ ZŠ s MŠ Štefana Moysesa

               

            • Zvianočnieva sa už aj v ŠKD

            • Predvianočná atmosféra sa okrem rorátnych sv. omší dá na škole dýchať, voňať aj obdivovať očami. Postarali sa o to naši štvrtáci v školskom klube s pani vychovávateľkou. Vystrojení zásterami aj niekoľko týždňovým nadšeným odrátavaním sa v školskej kuchynke pustili do pečenia medovníčkov. Sladké vône a chutné medovníky sa pod ich rukami tvorili ako nič. Svoju tvorivosť prejavili aj pri výrobe vianocných pozdravov, ktoré môžete obdivovať vo fotoalbume. 

            • Triedne hody 3.A

            • Keďže naši tretiaci si zvolili za svojho patróna sv. Mikuláša, oslavovali svoje triedne hody v blízkosti jeho sviatku. Možno ani neviete, že sv. Mikuláš je patrónom námorníkov, ktorí tento rok špeciálne sprevádzajú žiakov 3.A. Viac o tom čím ich očaril aj ako si boli žiaci Mikulášom navzájom si môžete pozrieť v ich prezentácií. 

            • Sv. Mikuláš na našej škole

            • Aj tento rok si 6.decembra nejeden školák vyčistil svoje topánky a túžobne očakával sv. Mikuláša. Dúfame, že nielen pre sladkú nádielku sacharidov, no najmä pre zážitok zo sviatku štedrosti, schopnosti rozdeliť sa a konkrétnej pomoci, ktorú sv. Mikuláš tak nezištne vysluhoval.

              Tento rok sa biskup z Myry musel naozaj popasovať s epidemiologickou situáciou, karanténami jednotlivých tried aj dištančným vzdelávaním naších druhostupniarov. Zvládol to na jednotku a naši žiaci tiež - spievali, recitovali a snáď aj tú jeho stedrosť odkukali a budú dávať ďalej :) 

              Toto podujatie sa zrealizovalo aj s finančnou podporou Rady rodičov.

            • Triedne hody 4.A

            • Na našej škole spoznáte štvrtákov jednoducho. Nosia na čiernej šnúrke Zázračnú medailu Panny Márie. Je to preto, lebo si vybrali za svoju triednu patrónku sv. Katarínu Labouré. Bola rehoľníčkou zo Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul. Jej sa zjavila Panna Mária so žiadosťou rozšírenia medaile. Deň 28.11., kedy bol sviatok tejto svätice, žiaci oslávili vlastným Hodovým dňom. Pri rannej triednej sv. omši boli medaile požehnané pánom dekanom. Potom sa žiaci zamýšľali nad životom a duchovným odkazom sv. Kataríny. Na záver si pochutnali na dobrotách, z ktorých mnohé vlastnoručne pripravili. Nech sv. Katarína a bez hriechu počatá Panna Mária sprevádzajú a ochraňujú túto triedu a cez Zázračnú medailu  nech sa šíria potrebné milosti aj na našu školu, rodiny i svet v týchto náročných časoch ...

            • Rodičko 10

            • Pozývame vás už na desiate RODIČKO z dielne Orientačných dní v Banskej Bystrici! Vysiela sa online práve teraz 7.12.2021 o 19:00 hod na tejto stránke: https://sbb.sk/rodicko/ 

              Máme veľkú radosť, že dnes spoločne otvoríme veľmi aktuálnu a praktickú tému NAUČIŤ SA UČIŤ SA. Špeciálna pedagogička Martina Eisnerová prinesie niekoľko základných informácií o poznávacích funkciách, ktoré sú potrebné pri učení. Budeme sa rozprávať o štýloch a stratégiách učenia, ktoré nám pomáhajú učiť sa a povieme si niečo aj o poruchách učenia.

              Martina Eisnerová žije a pracuje v Banskej Bystrici. Vyštudovala špeciálnu pedagogiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Krátko pracovala ako učiteľka v ZŠ v Bratislave a krátko v DSS v Bratislave. Od roku 1998 pracuje ako špeciálna pedagogička v Centre špeciálno-pedagogického poradenstva v Banskej Bystrici. Pracuje s deťmi s vývinovými poruchami učenia, s poruchou aktivity a pozornosti, ale aj s deťmi s autizmom a s telesne postihnutými deťmi.

            • Výcvik námorníkov v 3.A

            • Naša triedna akcia VÝCVIK NÁMORNÍKOV dopadla vynikajúco. Každá posádka lode BIELA PERLA prešla skúškami trpezlivosti, mlčanlivosti, pravopisu i správneho počítania a tým sa presunula do druhého kola, čo znamenalo: napísať oznam o akcii, ktorú organizuje konkrétna posádka, popísať prácu svojej posádky na lodi, napísať správu zo zorganizovanej akcie, nakresliť plán svojej kajuty a nakoniec vymyslieť a uskutočniť rozkazy /povely/ ktoré môže vydávať posádka.

              Nebolo to jednoduché, no vždy sme bojovali ako tím a ako tím sme to aj zvládli. Už sa tešíme na náš ďalší námornícky deň.

            • Prerušenie vyučovania na II. stupni

            • Milí rodičia, milí žiaci,

              RUVZ Banská Bystrica od zajtra 1.12.2021 zakázal prezenčnú formu vyučovania na 2. stupni základných škôl ba základe vyhlášky č. 270. Dostupnej na: https://bit.ly/3E73BEn

              Žiaci 2. stupňa našej školy sa teda budú od 1. 12. 2021vzdelávať dištančnou formou. Zatiaľ nie je známe dokedy.

              Prosím žiakov, aby ste dodržiavali pravidlá dištančného vzdelávania, ktoré sme v škole nastavili. Viac informácií k dištančnému vzdelávania Vám poskytnú triedni učitelia.

               

              Prajem veľa síl a požehnaný advent +

               

              Mgr. Michal Chrenka - riaditeľ ZŠ s MŠ Štefana Moysesa

            • Požehnávanie adventných vencov

            • Adventné obdobie, ktoré včera začalo sme zvýraznili aj v našich triedach. Symbol adventu - adventný veniec požehnávali naši kňazi počas prvej vyučovacej hodiny jednotlivo po triedach. Dokonca prekážkou nebolo ani dištančné vyučovanie tried, ktoré sú v karanténe. Štyri týždne očakávania Ježišovho narodenia, tak budeme prežívať intenzívne aj v triednych kolektívoch.

      • Prihlásenie

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa
        • riaditeľ +421 48 415 34 29; sekretariát +421 48 415 34 60; ekonómka +421 48 415 48 47 personalistka +421 48 415 47 29; materská škola +421 48 420 44 20; Cirkevná šk. jedáleň +421 48 415 48 47;
        • Nám. Š. Moysesa 23, 974 01 Banská Bystrica 974 01 Banská Bystrica Slovakia
        • 00652709
        • Riaditeľ: Mgr. Michal Chrenka Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Zlatica Mečiarová Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Mgr. Danica Tesáková Vedúca ŠKD: Adela Saksová Vedúca jedálne: Dominika Róthová
    • Staňte sa naším fanúšikom